De voordelen van AI in de cloud

Matt Watts, Director Technology and Strategy EMEA bij NetApp

In het tijdperk van digitale transformatie zetten datagedreven marktleiders steeds vaker artificial intelligence (AI) in voor de toekomst van datamanagement en -analyse. AI en cloud computing vormen samen namelijk op veel manieren de perfecte match voor digitale innovatie. De cognitieve mogelijkheden van AI en machine learning gedijen op grote hoeveelheden data, die in een cloudomgeving schaalbaar en direct toegankelijk worden. Bedrijven die in de cloud gebruikmaken van AI hebben een cruciale voorsprong op de concurrentie.

Maar wat zijn de precieze voordelen van het gebruik van AI in de cloud?

Optimale datatoegang

AI voedt zich met data. En hoe meer data AI tot zijn beschikking heeft, hoe slimmer de technologie wordt. Vergeleken met traditionele on-premises dataopslag, zijn cloudomgevingen in staat enorme hoeveelheden data te ondersteunen. En dat zonder traditionele silo’s of vertraagde toegang. Een cloudomgeving met AI leert van de data die het verzamelt, doet voorspellingen op basis van de data en lost eventuele problemen op nog voordat ze impact kunnen hebben op het bedrijf.

Organisaties die AI en clouddata-oplossingen combineren beschikken over de data-inzichten en schaalbaarheid om de standaard te zetten voor de industrie en innovatie te stimuleren – en dat alles door simpelweg de assets die al in hun bezit zijn te maximaliseren.

Slimmer beslissingsproces

Wanneer organisaties data verplaatsen naar een cloudomgeving, zijn ze beter in staat trends en patronen te identificeren binnen verschillende datasets. AI tilt data-analyse naar een hoger niveau. AI leert binnen een cloudomgeving van historische data, identificeert bestaande patronen en doet aanbevelingen. Dit geautomatiseerde proces elimineert menselijke fouten tijdens data-analyse.

Ook versnelt AI data-analyse; een voordeel voor zowel organisaties als hun klanten. Organisaties ontvangen sneller data-inzichten en kunnen aanbevolen oplossingen generen voor hun klanten op basis van specifieke data-eigenschappen en -inzichten. Klanten ontvangen op hun beurt aanbevelingen die het best passen bij hun individuele behoeften, met een snelle en efficiënte doorlooptijd.

Kostenbesparingen

Het ultieme voordeel van AI in de cloud is simpel: het bespaart geld. Een cloudmodel laat organisaties de opslag aanschaffen die zij ook daadwerkelijk nodig hebben, op het moment dát ze het nodig hebben, wat een eind maakt aan traditionele infrastructuurkosten. Het geld dat hierdoor wordt bespaard, is vervolgens in te zetten voor AI-ontwikkeling. Daarnaast worden AI-projecten over het algemeen goedkoper, doordat er geen geld meer hoeft te worden besteed aan fysieke datacenters.

Cloudomgevingen zorgen er ook voor dat veel organisaties niet meer hoeven te investeren in research & development. Doordat grote cloudleveranciers constant nieuwe AI-functies introduceren, kunnen organisaties die in de cloud werken profiteren van dit onderzoek zonder daarvoor te betalen.

Cloudoplossingen zijn zeker geen one-size-fits-all producten. Organisaties creëren de omgevingen op basis van hun individuele behoeften. Iedere omgeving ziet er waarschijnlijk net iets anders uit, maar allemaal besparen ze geld dat vervolgens is in te zetten voor de ontwikkeling van AI.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.