Google vergroot overzicht en beheer van cloudresources

Google heeft tijdens Google Cloud NEXT’18 in Londen oplossingen geïntroduceerd om cloud-gebruikers meer inzicht te geven in security om de kwaliteit van het cloud-beheer te verhogen. Het gaat om de introductie van nieuwe policy-diensten voor Google Cloud Platform (GCP) en een alert center voor bedrijven die gebruik maken van G Suite.

Betere controle met nieuwe policy-diensten

Met de policy-diensten van GCP krijgen beveiligings- en infrastructuurbeheerders de mogelijkheid om beperkingen in te stellen voor het gebruik van specifieke cloudresources, zoals virtuele machines en images. Het gaat om twee nieuwe policy-diensten: het beperken van locaties en het gedeeltelijk delen van domeinen.

De nieuwe policy-dienst voor het beperken van locaties maakt het bijvoorbeeld mogelijk om te bepalen waar GCP-resources worden aangemaakt op basis van vooraf bepaalde gebieden. Zo kun je aangeven dat resources alleen aangemaakt kunnen worden vanuit Nederland. Met de policy-dienst voor het gedeeltelijk delen van domeinen kunnen beheerders de toegang tot bepaalde domeinen in GCP-resources beperken. Op deze manier is het mogelijk leveranciers of partners toegang te geven, zonder dat ze specifieke mappen of projecten kunnen openen.

Overzicht van essentiële meldingen in G Suite

Google biedt bedrijven een uitgebreid overzicht van alle resources, maar naarmate het gebruik van clouddiensten uitbreidt, wordt het een uitdaging voor beheerders om het overzicht te bewaren. Het alert center, beschikbaar voor bedrijven die gebruik maken van G Suite, helpt om meldingen te beheren en inzicht te krijgen in de blootstelling van de organisatie aan veiligheidsrisico’s op zowel domein- als gebruikersniveau.

Het alert center bevat specifieke meldingen over beveiligingskwesties die van invloed kunnen zijn op de G Suite services van de organisatie, zoals pieken in phishing-activiteiten. Maar ook komt informatie binnen over apparaten die verdacht gedrag vertonen of zijn aangetast. Daarnaast kunnen G Suite Enterprise domeinen gebruik maken van het G Suite beveiligingscentrum voor het integraal oplossen van problemen die uit de meldingen naar voren komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.