Zorgeloos innoveren

Om te overleven moeten bedrijven innoveren. Niet alleen hun eigen producten en diensten moeten met de tijd mee, maar ook technologische innovatie van bedrijfsprocessen kan de concurrentiepositie sterk verbeteren. Toch is het niet vreemd dat veel bedrijven huiverig zijn voor het ontwikkelen en implementeren van de nieuwste technologieën. Het onbekende brengt ten slotte ook nieuwe risico’s met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van security. Bovendien vereisen nieuwe technologieën ook nieuwe vaardigheden, niet alleen van de IT-manager, maar ook van de medewerkers.

Jarenlang heeft security bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën op het tweede (of derde) plan gestaan. Door toenemende cybercriminaliteit en bijbehorende financiële schade, heeft dit geleid tot een slecht imago voor alles wat nieuw is. IT-managers hebben geleerd hun fort hermetisch af te sluiten en te beschermen en geen veranderingen aan de status quo te accepteren. Vanuit een security-oogpunt is dat verstandig beleid. Maar bedrijfseconomisch gezien geldt het adagium ‘stilstand is achteruitgang’ in onze hightech tijd sterker dan ooit tevoren.

Uit recent onderzoek van Rackspace blijkt dat 44% van de IT-managers in de Benelux ervan overtuigd is dat innovatie zal leiden tot een hogere efficiency. Dit is nog steeds de minderheid. Een reden voor dit lage percentage kan worden gezocht in een gebrek aan vertrouwen in de ontwikkeling in eigen kennis en vaardigheden: slechts 28% weet zeker over de juiste kennis en vaardigheden te zullen beschikken in 2020 en één op de twee geeft toe dat hij efficiënter zou kunnen werken, als hij over betere expertise zou beschikken. Met andere woorden: veel IT-managers hebben moeite om alle technologie die momenteel wordt gebruikt te begrijpen en ze vrezen dat dit in de toekomst alleen maar erger wordt.

De angst voor innovatie zal worden gevoed door het gevoel de grip te verliezen op de beveiliging van de IT-infrastructuur en de bedrijfsgegevens. Deze kerntaak van IT-managers is met de invoering van de GDPR een nóg zwaarder juk geworden. Wanneer je de IT-applicaties en -systemen binnen ‘jouw’ bedrijfsnetwerk niet meer goed kent of begrijpt, kun je de kroonjuwelen van je bedrijf ook niet meer afdoende beschermen, is het knagende gevoel. In dat licht, is het zeer begrijpelijk dat er een zekere weerstand is binnen de beroepsgroep tegen innovatie.

De vraag is echter of die angst altijd op zijn plaats is. De cloud vormt een goed voorbeeld van een innovatie die mogelijk niet volledig doorgrond wordt door een IT-manager. Bij de meeste cloudmigraties zijn veel (bedrijfskritische) klantgegevens gemoeid en daardoor kan het aanvoelen als een grote, gevaarlijke stap in het diepe. Slechts 19% van de IT-managers van bedrijven die al tussen de 5 en 7 jaar gebruikmaken van clouddiensten denkt over de juiste vaardigheden te beschikken voor het beheren van de clouddiensten. Gelukkig staan IT-managers er niet noodzakelijkerwijze alleen voor, er zijn dienstverleners die cloudbeheer kunnen leveren. Ook op andere gebieden zijn dit soort resources beschikbaar.

Soms is het accepteren van de hulp van experts de eerste stap die een bedrijf moet zetten, om de weg vrij te maken naar zorgeloze innovatie.

Bert Stam, sales en marketing directeur Noord-Europa, Rackspace

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.