Cloud migratiestress verlichten? Focus op de time-to-value

Nederlanders zijn inmiddels net zo vertrouwd met de cloud als met water. Maar waar we wat betreft water hebben geleerd niet meteen in het diepe te springen, lijken bedrijven bij de cloud minder rationeel. Met de beoogde voordelen in het vooruitzicht willen veel bedrijven alles zo snel mogelijk in de cloud onderbrengen. Veel van hen zijn echter zo in de wolken van de potentie van de cloud dat ze de mogelijkheden op basis van hun huidige infrastructuur met een (te) roze bril bekijken. Een succesvolle cloudmigratie start met een weloverwogen, realistische planning én einddoel.

Vanwege de combinatie van beschikbare vaardigheden, investeringen en ingeslepen processen kan de overstap naar de cloud simpelweg niet van de ene op de andere dag plaatsvinden. In sommige gevallen is een volledige cloudmigratie niet realistisch, praktisch of zelfs onwenselijk. Veel organisaties zullen op de korte, middellange of zelfs lange termijn in een hybride omgeving moeten werken. Om frustratie tegen te gaan is het naar mijn idee de beste oplossing om te focussen op de time-to-value (TTV).

Bij TTV gaat het om de tijd waarin de beoogde doelstelling van een investering wordt behaald. Vaak gaat het om doelen in relatie tot bedrijfsprocessen en is een efficiëntieslag het ultieme einddoel. Een pluspunt van deze graadmeter is dat je met kortere sprints kunt werken binnen een groter project waardoor je sneller resultaat ziet en bovendien in de gelegenheid bent om regelmatig te evalueren en waar nodig bij te sturen. De TTV van een cloudtransitie kan geoptimaliseerd worden door optimaal gebruik te maken van nieuwe technologieën en tools en – wellicht nieuw voor u – de mogelijkheden voor agile data warehousing. Dat licht ik graag toe.

Dankzij cloud kunnen we betalen voor wat we gebruiken. Met cloud-gebaseerde infrastructuur is het mogelijk om de voor een project of een proof of concept benodigde capaciteit voor een paar maanden aan te zetten en weer uit te zetten zodra het project is afgerond. De business case voor een kortlopend project is tegenwoordig, zonder die voorheen noodzakelijk investeringen in nieuwe hardware, een stuk eenvoudiger te maken. Toch geven we nog altijd meer geld uit dan strikt noodzakelijk en eigenlijk niet aan de juiste zaken.

Nu de beveiliging van cloudoplossingen steeds beter wordt neemt ons vertrouwen in de cloud toe en migreren we steeds meer bedrijfskritische workloads. Opslagcapaciteit is daarbij misschien wel goedkoop, maar rekenkracht is dat allerminst. Bovendien blijven virtuele machines vaak on(der)benut, terwijl ze wel het nodige geld kosten. Geld dat ook op andere manieren kan bijdragen aan de groei van de onderneming. Het voordeel dat de cloud biedt om bedrijfsgroei te kunnen ondersteunen wordt vaak aangehaald, maar de mogelijkheid om de capaciteit terug te brengen, zodat u alleen betaalt voor datgene wat u werkelijk nodig hebt, is minstens zo belangrijk. In een ideale situatie kunt bij uw overstap naar de cloud daarom profiteren van elastische rekenkracht. Dit betekent in de praktijk bijvoorbeeld dat specifiek voor de dagelijkse (nachtelijke) batch-verwerking of bij pieken aan het einde van de maand de rekenkracht kan worden opgevoerd en meteen na het verwerken weer worden teruggebracht.

Deze werkwijze veronderstelt echter wel een data warehouse die deze processen ondersteunt. Ondanks alle andere voordelen van cloudplatforms bieden ze helaas (nog) geen mogelijkheden om data warehouses te ontwikkelen en beheren. Dit betekent dat het time to value-vraagstuk zonder automatisering van het ontwikkelings- en DevOps-aspect van een data warehouse slechts ten dele wordt beantwoord.

Automatiseringssoftware voor data warehouses geeft programmeurs de ruimte om hun uren optimaal te gebruiken omdat er minder tijd nodig is voor het ontwerpen, bouwen, implementeren en beheren van een data warehouse. De aan die ontwikkeling gerelateerde kosten en risico’s gaan ook nog eens naar beneden. Programmeurs kunnen zo hun waardevolle tijd besteden aan de samenwerking met de business en in kortere tijd toegevoegde waarde, de TTV, creëren. Lastige en tijdrovende programmeertaken worden daarbij overgelaten aan de automatiseringssoftware. En die maakt gebruik van ingebouwde best practices en branchestandaarden, zodat de resulterende code is geoptimaliseerd voor het platform dat wordt gebruikt.

Bedrijven die naar de cloud overstappen doen er goed aan om te kijken naar automatiseringssoftware voor data warehouses die compatibel is met pure cloud-platforms zoals Amazon Redshift, Azure SQL Data Warehouse en Snowflake. Aangezien veel bedrijven echter lange tijd of zelfs permanent binnen een hybride omgeving zullen moeten opereren, is het cruciaal om te kunnen rekenen op software die hybride omgevingen naadloos kan beheren en als één logisch data warehouse behandelt. Hiermee kunnen organisaties hun data warehouse-ecosysteem effectiever beheren, de overgangsperiode in goede banen leiden, grip krijgen op de workloads en overzicht op het systeem houden, ongeacht de locatie van de data. In hybride omgevingen doet dat wonderen voor de time to value.

Mark Budzinski is CEO van WhereScape

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.