Eén-op-één naar de public cloud met virtual machines zonder migratie of conversies: kan dat?

De meeste organisaties hebben hun belangrijkste applicaties inmiddels volledig gevirtualiseerd. Daarbij is VMware in de meeste gevallen het leidende platform.

Dankzij virtualisatie profiteren organisaties van een veel betere capaciteitsbenutting, meer overzicht over hun IT-omgeving en snellere inzetbaarheid van applicaties. Volgende stap in deze efficiencytrend is het benutten van de publieke cloud, zonder complexe migraties of conversies. Dat kan met Oracle Ravello, een publieke compute cloud service die 100% compatible is met VMware en KVM virtuale machines.

Richard Garsthagen, Director Cloud Business Development bij Oracle, licht toe: “Veel VMware-beheerders krijgen regelmatig verzoeken vanuit de organisatie om bijvoorbeeld een ontwikkelomgeving op te zetten of een productieomgeving te clonen voor bijvoorbeeld een securitytest of een analyse. Afgezien van de tijd die het kost om aan die verzoeken te voldoen, levert het ook een extra belasting op voor de gevirtualiseerde omgeving. Als beheerder heb je dat liever niet. Je wilt resources en aandacht het liefst concentreren op de productieomgeving, die soepel moet draaien.”

Is de cloud dan niet een prima alternatief voor ontwikkelaars en securitytesters?

“Dat klopt, maar de uitdaging tot voor kort was dat je niet zomaar je VM’s naar de cloud kon overzetten. Om alles precies zo werkend te krijgen als in het datacenter, leverde veel extra werk op. Je hebt niet alleen te maken met de gevirtualiseerde applicaties, maar ook met je eigen netwerk architectuur die niet zomaar in de meeste publieke clouds na te maken is. Het liefst laat je je omgeving volledig intact, zodat testen of analyses niet beïnvloed worden door andere instellingen.”

Hoe lost Oracle Ravello dit op?

“Met deze oplossing pak je je VM’s op met al hun onderliggende instellingen en creëer je een exacte replica in de public cloud. Dit kan omdat Oracle Ravello een compute/virtualisatie service is die 100% compatible is met VMware en KVM virtuele machines. Het grote voordeel is dat je er zeker van bent dat je VM’s in de public cloud zich precies hetzelfde gedragen als in je eigen datacenter. Je kunt bijvoorbeeld probleemloos een omgeving met tientallen VM’s naar de public cloud kopiëren en deze toegankelijk maken voor je securityafdeling voor bijvoorbeeld een penetratietest. Oracle Ravello maakt in de cloud een blueprint van de omgeving. Blueprints zijn vervolgens voor verschillende doeleinden te gebruiken.”

Wat zijn typische use cases voor dit type oplossingen?

“In de eerste plaats kan een VMware-beheerder zijn eigen lokale omgeving ontstressen. Test en development, security en quality control zijn erg belangrijk voor organisaties, maar ook moeilijk voorspelbaar qua capaciteitsvraag. Dat maakt ze ideaal voor de public cloud, waar je capaciteit net zo eenvoudig opschaalt als afschaalt en waardoor je je eigen datacenter niet hoeft te belasten. De beperking in het verleden was dat je de public cloud alleen kon gebruiken als je bereid was tijd en geld te steken in migraties en conversies. Dat hoeft dus niet meer.”

Welk type organisatie profiteert het meest van deze oplossing?

“Elke organisatie met veel VM’s en de wens om te profiteren van de public cloud heeft hier baat bij. Een goed voorbeeld is het Engelse 888, dat actief is in online gaming. Zij gebruiken een uitgebreide en complexe, op VMware gebaseerde productieomgeving met over de 200 VM’s. In het verleden waren ze weken bezig om een nieuwe applicatie te provisionen. Sinds ze gebruikmaken van Oracle Ravello en de public cloud is dat gereduceerd tot een kwartier. Een ander voorbeeld is Red Hat, dat deze technologie gebruikt om zijn wereldwijde trainingsprogramma’s te ondersteunen. Red Hat hoeft daarvoor niet meer eigen resources te reserveren, maar verzorgt alle trainingen vanuit de public cloud.”

Oracle Ravello is als cloudservice beschikbaar en 14 dagen gratis uit te proberen. Meer informatie daarover is te vinden op http://cloud.oracle.com/ravello.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *