Gebruik van de cloud stijgt snel

Het gebruik van de cloud neemt snel toe. Het zakelijk gebruik van clouddiensten is in de afgelopen twaalf maanden gestegen van 48% naar 60%. Vooral hybride clouds zijn populair. Bijna de helft (46%) van alle bedrijven kiest voor een combinatie van publieke en private cloudoplossingen.

cloud-computing_iStock_000012466771MediumDit blijkt uit de Computing Data Centre Audit 2015 van Intel. De cloud is onder andere populair vanwege de kostenbesparingen die hiermee kunnen worden gerealiseerd op het gebied van hardware, onderhoud en personeel. Ook de flexibiliteit van de cloud wordt als belangrijk voordeel gezien. Dit helpt bedrijven op te schalen om groei op te vangen.

Altijd behoefte aan datacenters in eigen beheer

Bijna de helft van de respondenten verwacht dat er altijd behoefte zal blijven aan datacenters in eigen beheer. Tegelijker ziet deze groep echter wel dat de grootste groei zal plaats vinden op het gebied van cloud of colocatie. 73% van de bedrijven verwacht in de komende jaren meer gebruik te gaan maken van de cloud.

Dit is ook te zien in de belangrijkste kostenposten van bedrijven, waar cloud naar de tweede plaats is gestegen. De belangrijke kostenposten zijn:

  • Interne datacenterinfrastructuur (32%)
  • Cloud (22%)
  • Datacenterdiensten zoals colocatie en beheerde diensten (19%)

Lange weg te gaan

Ondanks dat cloudplatforms steeds volwassener worden en de IT-infrastructuur verandert hebben nieuwe technologieën zoals software-defined storage, networking, OpenStack en geconvergeerde infrastructuren volgens respondenten nog een lange weg te gaan. Allen scoren slecht als het gaat om bewustzijn, tests en implementatie. Software-defined storage blijkt op dit moment de meest bekende technologie te zijn, al geeft slechts 6% aan hier gebruik van te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.