Uitwijken naar een identieke omgeving

Het kan zo maar gebeuren: een brand, waterschade of een aannemer die bij werkzaamheden een fatale kabel lostrekt of een stevige storing in de applicatie-omgeving van een klant. Een identieke omgeving waarnaar kan worden uitgeweken biedt dan uitkomst. Dat is precies wat Disaster Recovery betekent: een vangnet voor als het mis gaat.

Uniserver heeft de dienst zo ingericht dat de meest recente gegevens beschikbaar zijn op de uitwijklocatie. Tussen productiedata en uitwijkdata zitten geen uren, maar slechts seconden. Uniserver spiegelt continu alle data naar de uitwijklocatie zonder enige impact op de performance van de productie-omgeving. Om op kosten te besparen zijn op deze plaats geen virtuele servers actief. Dat gebeurt pas op het moment dat het nodig is. Eén klik (op de ‘rode knop’) en alle gegevens zijn beschikbaar. Deze passieve replicatie zorgt voor een kostenefficiënte toepassing van het uitwijkcentrum.

Virtual Protection Group

De Recovery Point Objective (RPO) is dus minimaal. Deze term geeft aan hoe actueel de data zijn op de uitwijklocatie. Vervolgens gaat het er om hoe snel de omgeving na een ramp weer beschikbaar is. Standaard is deze Recovery Time Objective (RTO) op vier uur gesteld. De RPO staat standaard op acht uur, maar het is mogelijk (tegen meerkosten) een RPO af te spreken van vier of twee uur. Uniserver is verantwoordelijk voor de infrastructuur van de virtuele omgevingen op zowel de productie- als de uitwijklocatie en voor het replicatieproces. De partner draagt zorg voor de applicaties en het besturingssysteem. Uniserver stelt een Virtual Protection Group (VPG) samen. Hierin zitten meerdere virtuele servers die een bepaalde affiniteit met elkaar hebben, zoals de verwerking van dezelfde applicatie. De VPG wordt in overleg met de partner ingericht. Daarbij komen configuratie-instellingen aan bod, zoals Boot Volgorde en netwerkconfiguratie. De partner kan dan gelijk door nadat Uniserver de ‘rode knop’ voor uitwijk heeft ingedrukt.

Uitwijkplan

Uniserver eist dat de afnemer een uitwijkplan opstelt. Dit is een draaiboek waarin minutieus beschreven staat wat er op welk moment dient te gebeuren als zich een ramp voordoet en wie dat moet doen. Ook de rol van Uniserver staat hierin opgetekend: op welk moment drukt Uniserver de ‘rode knop’ in om op de uitwijklocaties virtuele servers te vormen. Tegelijkertijd is er de eis dat het uitwijkplan minstens één keer per jaar wordt getest. Je wilt immers zeker weten dat de uitwijk werkt als het nodig is. De test heeft overigens geen enkel effect op de productie-omgeving; die draait gewoon door. Het is mogelijk – tegen vaste meerkosten – vaker testen uit te voeren. Uniserver verzorgt de replicatie van de virtuele servers en start de uitwijk naar de secundaire locatie voor één of meerdere VPG’s. Na herstel is de productielocatie weer beschikbaar.

Hugo van Diepen, commercieel directeur Uniserver

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.