Blog Spice in Finance: Louis van Garderen over investeren in uw cloud-bedrijf? Hoezo…?!!?

Door investeringen aan te gaan worden uw vrije middelen vastgelegd. Middelen die hadden kunnen renderen bij een bank of een beleggingsinstelling. De vraag die mag worden gesteld is in ieder geval deze: als u NIET kiest voor een verstandig beleggingsresultaat, wegen dan de rendementen op uw investeringen op tegen deze gemiste kans? Of anders gezegd: is investeren een verstandige beslissing voor een cloudondernemer? Dat is absoluut geen gemakkelijke vraag. Een genuanceerd antwoord dus.

Als u bijvoorbeeld een datacenter exploiteert of een voorraadschuur voor uw e-business, dan is een volledig op operationele kosten gebouwd business model prima haalbaar. U bent dan jaarlijks veel geld kwijt aan services van uw toeleveranciers (stenen in de vorm van huur, ijzer in de vorm van lease en glas met meerjarige contracten van een ISP) maar daar blijft het bij. Wel een langjarige contractduur waarschijnlijk. Maar het zijn en blijven ‘niet uit de balans blijkende verplichtingen’: ze snoepen niet uw vermogen weg.

Een alternatief is dat u alles in eigen beheer houdt. U legt uw middelen dan juist WEL vast voor de komende (en gedeeltelijk heel lange) tijd. De voordelen liggen voor het oprapen: helemaal naar uw eigen wensen ontwerpen en uitvoeren, passend en in de lijn met uw business model en klaar voor de toekomst. Uw beloning is dat u niet maandelijks de brutomarges van de leveranciers hoeft te betalen maar daarop kunt besparen door zelf te doen.

Echter….

Niet voor niets zijn banken heel terughoudend met het financieren van bijvoorbeeld de housing van een datacenter…. Er liggen kosten verborgen.

Pandora

Eigenlijk is het bovenstaande dilemma een hele klassieke: make or buy. En aan ‘make’ zit een klein nadeeltje. U moet er wel echt veel verstand van hebben om zelf eenmalig een investering te ontwikkelen. En hier schuilt de eerste valkuil: menig cloudondernemer gaat een organisatie-vreemde tijd tegemoet. Een pand neerzetten, een softwaretool ontwikkelen… als u niet heel bedreven bent in dergelijke processen leert de praktijk dat de begrotingen onrealistisch zijn. Het duveltje komt op meerdere momenten uit onverwachte doosjes.

En dat is nog niet alles. Als uw project slaagt zonder al te veel kleerscheuren, dan hebt u uw investering voor de komende pakweg 10 of 30 jaar wel staan. De terugverdientijd die u heeft ingerekend verwacht van u de nodige inspanningen en….. stabiliteit!

De TMT-sector blaakt van energie

Stabiliteit is nu net níet wat uw klanten u gaan geven. Stel, u bent een uitgever van Cloud-content. U heeft geïnvesteerd in een app en een bijbehorende website, de kosten onder aftrek van wat investeringsaftrek moet u goed maken in de komende drie jaar. En toen kwam er een Blendle voorbij. Niks platform. Content wordt doorgezet met een pay per view model waarbij uw investeringen in een klap overbodig kunnen worden. Disruptie is geen uitzondering, maar regel. De keuze is aan u. Een ding is zeker: bij dergelijke ontwikkelingen is uw veronderstelde rendement van enkele procenten positief al gauw omgeslagen in enkele tientallen procenten negatief!

Het slagveld overzien

U staat voor een lastig vraagstuk. Zelf investeren (capex) of uitbesteden (opex)… Een ding is helder: als u niet heel zeker bent van de betrouwbaarheid van de parameters waartegen uw investering is ingerekend, is een kort contract misschien schijnbaar duurder maar biedt het wel veel meer flexibiliteit en financiële zekerheid.

Ik zou er nog eens over nadenken….. En wat hogere wiskunde toepassen.

Louis van Garderen is oprichter van Joinson & Spice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.