Blog IT Analyst: Peter Vermeulen over ‘Voorbij Het Nieuwe Werken’

Het afgelopen jaar zijn er steeds meer negatieve verhalen opgedoken over Het Nieuwe Werken. Het thuiswerken zou de samenwerking en saamhorigheid ondermijnen, de kantoortuin blijkt voor minder extraverte medewerkers contraproductief, werknemers kunnen nooit en nergens meer ontsnappen aan hun werk, en ga zo maar door. De privé/werkbalans wordt volgens de manager teveel richting privé en volgens de werknemer teveel richting werk gepushed. De scepticus kan hieruit afleiden dat HNW is gefaald, maar de realist zal erkennen dat we de nieuwe balans nog niet hebben gevonden.

Het lijkt er op het eerste gezicht op dat de sceptici aan de winnende hand zijn: uit nieuw onderzoek van Pb7 Research blijkt dat de aandacht voor Het Nieuwe Werken in 2014 aanzienlijk is bekoeld in vergelijking met 2013. Hoewel organisaties in de publieke sector enthousiast HNW-projecten blijven doorvoeren – ze hebben nog wat in te halen en bovendien problemen met een zeker begrotingstekort, dus die vierkante meterreductie klinkt erg aantrekkelijk – is het enthousiasme in het bedrijfsleven voor HNW-projecten sterk afgenomen.

Het Nieuwe WerkenTerugkijkend naar de afgelopen jaren, is Het Nieuwe Werken (HNW) één van dé trends die verandering teweeg heeft gebracht bij organisaties in Nederland. De beloofde combi van kostenbesparingen, productiviteit en werknemerstevredenheid maakt HNW zeer aantrekkelijk in een economisch tij waarbij alle drie zeer gewenst worden, maar waarbij het eerste element maar al te vaak de boventoon voert. Ook binnen veel HNW-projecten is de nadruk uiteindelijk helaas op het verminderen van vierkante meters komen te liggen, met slechts hier en daar een tegemoetkoming aan de gebruiker.

Hoe dan ook, de flexibele werkplek is bij de meeste bedrijven een realiteit geworden. Soms is dat niet geheel aan HNW-projecten te danken geweest. Door de “Bring Your Own Device”-trend zijn gebruikers zelf een flexibele werkplek gaan creëren en inrichten. Applicaties moeten ineens op smartphones en tablets ontsloten worden en steeds meer werknemers verwachten thuis op hun eigen PC verder te werken. Op een organische, maar niet altijd even handige manier, ontstaat zo een vorm van Het Nieuwe Werken. Voor veel organisaties geldt dat de BYOD-beweging een soort compensatie is voor wat HNW heeft laten liggen door de blinde focus op vierkante meters.

De afgenomen interesse voor investeringen in Het Nieuwe Werken betekent niet dat gefaald heeft. Het betekent vooral dat veel bedrijven nu klaar zijn voor een volgende stap: hoe haal ik waarde uit mijn flexibele werkplekomgeving. Hoe kunnen we slimmer gaan werken dankzij deze flexibele werkomgeving. Vooral grote bedrijven investeren nu meer dan vorig jaar in de mobilisering van de werkplek (BYOD, tablets, smartphones, etc.). Het afgelopen jaar zagen we ook de vraag naar hele werkplekomgevingen uit de cloud sterk groeien, terwijl ook de tractie naar VDI duidelijk toenam. Maar bovenal zien we nu de aandacht voor het ontwikkelen van mobiele applicaties exploderen van 17% naar 31% (gemiddeld).

Het overal en altijd toegang kunnen hebben tot bedrijfsapplicaties en –data wordt in 2014 beschouwd als een algemene voorwaarde  voor het fatsoenlijk zakelijk functioneren. In 2014 staat het ontsluiten van applicaties en data hoog op de agenda, steeds meer op een “mobile first” basis.  De primaire interface voor medewerkers is een klein schermpje geworden.  Het is de uitdaging voor bedrijven om te ontdekken hoe ze met die alomtegenwoordige toegangsmogelijkheden omgaan. Bedrijfsprocessen en zelfs hele bedrijfsstructuren kunnen op de schop. Als je als bedrijf niet op zoek gaat naar hoe je hiermee competitiever kan worden, gaat een concurrent of – nog erger – een start-up er straks met de buit van door.  Met alle ontwikkelingen op het vlak van cloud, big data, sociale toepassingen en ook het Internet der Dingen ontstaat een nauwelijks voor te stellen hoeveelheid nieuwe mogelijkheden voor het slimme mobiele platform. Vergeet Het Nieuwe Werken. Het is tijd voor Het Slimme Werken!

Peter Vermeulen is Directeur bij Pb7 Research

 

One Response to Blog IT Analyst: Peter Vermeulen over ‘Voorbij Het Nieuwe Werken’

  1. Ben Kuijpers schreef:

    Mooi artikel! Inderdaad staan veel bedrijven nog maar in de kinderschoenen als het om het Nieuwe Werken gaat. Niet alleen wat betreft de medewerkers die er nog aan moeten wennen, maar ook wat betreft technische zaken zoals cloud diensten, connectiviteit en data beheer. Het is belangrijk dat daar de juiste keuzes in worden gemaakt, zodat men snel, makkelijk én gecontroleerd bij applicaties en data kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *