’Mendix ’on top of’ SAP maakt migratie van maatwerk mogelijk’

Interview met Paul Theunissen van ITvisors

SAP neemt al jaren een vooraanstaande positie in op de ERP-markt. De softwaremodules van het Duitse concern ondersteunen de primaire bedrijfsprocessen bij organisaties van verschillende omvang en uiteenlopende sectoren. Omdat die zich willen onderscheiden van hun concurrenten of omdat bepaalde functies in hun specifieke sector anders verlopen dan gangbaar, bood SAP de gebruikers van de ECC-Business Suite de mogelijkheid om maatwerk-programmatuur toe te voegen. Dat is bij overgang naar de S/4HANA niet meer zo eenvoudig en eigenlijk ook niet gewenst. Paul Theunissen, Managing Partner ITvisors, weet raad.

SAP gaat eind 2025 stoppen met mainstream support van de SAP Business Suite. Het is dus nu al tijd om na te denken over een migratie naar S/4HANA. Daarbij komt ook het voortbestaan van het aanvullende maatwerk ter discussie te staan. Migreert die mee? Wordt die vervangen door standaard functionaliteit of door geheel nieuw maatwerk onder S/4HANA?

Volgens Paul Theunissen, één van de managing partners van de Utrechtse IT-dienstverlener ITvisors, is het belangrijk om zoveel mogelijk vast te houden aan de SAP-standaard. Daar geeft hij vier redenen voor:

  • hou het IT-landschap overzichtelijk en beheersbaar
  • bedrijfsprocessen kunnen dan eenvoudig en gestandaardiseerd met elkaar te integreren
  • het bedrijf kan dan automatisch mee-liften met nieuwe SAP-updates en -innovaties
  • de standaard volgen is een uitstekende mogelijkheid om de ’total cost of ownership’ laag te houden

”Daarom willen heel veel bestaande SAP-gebruikers met de overgang naar S/4 het maatwerk minimaliseren”, zegt hij. Hij vervolgt: ”Binnen SAP kiest men voor configureren boven programmeren. ’Fit to Standard’ noemen ze dat. De praktijk is echter weerbarstig. Nieuwe technologieën en innovatie ontwikkelingen vragen om een groot aanpassingsvermogen. Daarnaast zullen er gevallen blijven waarbij de standaard functionaliteit in specifieke omstandigheden niet voldoende efficiënt is voor de bedrijfsvoering”.

Spagaat van de cloud

Theunissen denkt dat veel bedrijven die nu op SAP ECC draaien zich in een spagaat bevinden. Ze hebben veel maatwerk om specifieke processen te draaien voor de business. Dit maatwerk is duur en complex voor de IT-afdeling. Men moet ervan uitgaan dat S/4HANA er sowieso aankomt.

Bedrijven moeten volgens hem nu keuzes maken. ”SAP S/4HANA biedt twee mogelijkheden: overstappen naar on-premise of naar de cloud. De cloud-optie kan IT-kosten verlagen en kan een manier zijn om van het dure maatwerk af te komen. En dan specifiek de public cloud ofwel ’multitenant cloud’, waarin je een standaard SAP-systeem gaat gebruiken, met standaard processen die uiteraard wel specifiek op jouw branche gericht zijn.”

“SAP S/4 biedt heel veel standaardoplossingen via de Best Practices. Hieruit kies je de processen die nodig zijn voor een bepaalde bedrijfsvoering. In de multitenant-variant zal SAP branchespecifieke oplossingen aanbieden, waarbij SAP zelf een set van best practices configureert in het systeem. Daarmee krijg je dus state of the art-oplossingen. Configuratie kan nog maar beperkt, terwijl maatwerk – zoals mogelijk was in ECC – niet meer in die vorm beschikbaar is. Uiteraard werkt alles met Fiori, de vervanger van de oude SAP-gebruikersinterface door de visueel aantrekkelijke HTML5 GUI. Met S/4 kan SAP weer jaren vooruit. Er zijn best veel nieuwe oplossingen die in SAP ECC nog niet bestonden en destijds misschien zijn ondervangen met maatwerk”, zo meent Theunissen.

‘Keep the core clean’

Wie overgaat van SAP ECC naar S/4HANA krijgt van Theunissen het advies altijd zijn maatwerk te analyseren. Volgens hem moet men zich afvragen waarom het is gemaakt en welke functies het heeft. Soms wordt ouder maatwerk niet eens meer gebruikt. In andere gevallen zal er in S/4HANA standaard al functionaliteit voor beschikbaar zijn. Een deel van het maatwerk hoeft dus misschien niet eens mee naar S/4.

Maar helemaal geen maatwerk is volgens de SAP-kenner een utopie. ”Een bedrijf moet ruimte hebben om zich te onderscheiden. Daarnaast vragen kritische processen om een efficiënte inrichting waarvoor soms specifieke functionaliteit nodig is. Klanten willen wel in het core SAP-systeem zelf zo weinig mogelijk maatwerk meer hebben. Hoe kun je dat dan het beste doen?”

Rapid Application Development

SAP draagt voor de externe ontwikkeling zelf de oplossing aan met SAP Rapid Application Development (RAD), een zeer moderne en snelle ontwikkelomgeving, die draait ‘on top of’ S/4. Dit product kwam tot stand nadat het Duitse softwareconcern een samenwerkingsovereenkomst had gesloten met Mendix. Dit partnership wordt beschouwd als een strategische zet en rekent af met frustraties over een ‘te krappe jas’ met de standaard SAP-templates. Zonder programmeren kunnen SAP-gebruikers met SAP-RAD aanvullende applicaties bouwen en die integreren met de SAP-kernmodulen. Theunissen verwacht dat het ontwikkelproces hierdoor wel zes keer sneller kan verlopen – met veel minder resources.

”SAP S/4 geeft ruimte om applicaties te koppelen met standaard API’s en OData functies”, zegt de managing partner van ITvisors. Daardoor kan je volgens hem met SAP RAD snel functionaliteit laten bouwen, geïntegreerd met S/4. Dit biedt kansen om van de huidige SAP ECC-omgeving met maatwerk over te gaan naar een nieuwe S/4-omgeving met standaard functionaliteit. Het resterende maatwerk laat zich buiten S/4 ontwikkelen, maar dan wel veel goedkoper en sneller. Als typische ’use cases’ noemt hij nieuwe work- en proces-flows, datamanipulaties met specifieke logica, specifieke user interacties en het maken van intelligente koppelingen met andere, non-SAP-applicaties.

Ook wanneer het zinvol is om offline app-voorzieningen te realiseren, biedt de ’Mendix on top of SAP’ oplossing uitkomst, stelt Theunissen. De governance van Mendix – en dus ook die van SAP RAD – is veel dynamischer dan die van S/4HANA. Het biedt daarmee de juiste agility voor snelle realisatie. SAP-gebruikers krijgen de mogelijkheid om enerzijds hun S/4 standaard te houden en anderzijds een platform in te zetten voor innovatie en differentiatie. ”Daarmee kunnen zij een probleemloze overgang naar de S/4HANA oplossing realiseren”, besluit Paul Theunissen.

Frans van der Geest is journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.