Vijf tips om een ​​cloud-lock-in te voorkomen

Ronald Ooms, Vice President North East EMEA van Veeam

Eind juni 2018 kwam de Europese Commissie met een nieuwe set van maatregelen die bedoeld zijn om de vrije uitwisseling van niet-persoonlijke gegevens in de hele EU te waarborgen. De nieuwe verordening is een belangrijke stap op weg naar een digitale interne Europese markt, met meer transparantie over waar gegevens zich bevinden, meer concurrentie op prijs voor dataopslag en clouddiensten, en meer keuze voor de eindgebruiker. Dat alles is in het belang van Europese bedrijven en consumenten.

Een van de maatregelen van de EU is het opheffen van restricties op het gebied van datalocatie. De Europese Commissie heeft cloudproviders specifiek gevraagd om gedragscodes op te stellen voor klanten die willen overstappen, inclusief duidelijke deadlines. Dit moet een grotere flexibiliteit en betaalbaarheid van dataservices in de hele EU creëren, terwijl bedrijven minder snel een lock-in ervaren.

Het voorkomen van lock-in staat al vele jaren op de agenda van de CIO en is nu ook in de cloudwereld een issue. De beloften van de cloud zijn gebruiksgemak, lage kosten en meer flexibiliteit. Maar wat gebeurt er als je niet tevreden bent met de prestaties van je cloudprovider? Hier vijf tips om een ​​cloud-lock-in te voorkomen:

  1. Bereid je vanaf het begin voor op een exit. Dit lijkt misschien vreemd als je net begint te werken met een cloudprovider, maar het helpt zeker op het moment dat je wilt overstappen naar een andere partij. Een exit-scenario houdt rekening met zaken zoals toegestane downtime, het veilig overdragen van gegevens, en de algehele communicatie. Het laatste wat je wilt, is paniek doordat je geen toegang hebt tot gegevens.
  2. Kies voor een multi-cloudstrategie. Als je al je eieren in één mand legt, neemt je risicoprofiel toe. Selecteer verschillende clouds voor verschillende doeleinden. AWS, Azure en andere systemen hebben allemaal hun eigen kenmerken en voordelen. Evalueer ze goed en kies de juiste voor elke workload.
  3. Zorg ervoor dat je onafhankelijke tools gebruikt voor activiteiten zoals monitoring, back-up en restore. Cloudaanbieders willen vaak hun eigen tools gebruiken, maar die maken je erg afhankelijk van hun kwaliteit en effectiviteit. Door eigen gereedschap te gebruiken, behoud je de controle.
  4. Selecteer een cloudprovider die een breed scala aan platforms kan ondersteunen. Zo word je niet beperkt door platformproblemen die een drempel kunnen vormen voor het inzetten van nieuwe, innovatieve toepassingen. Je cloudprovider moet in staat zijn om iedere moderne applicatie te draaien.
  5. Houd je gegevens dichtbij door zelf de toegang tot gegevens te beheren. Word bij voorkeur niet afhankelijk van je cloudprovider voor de toegang maar regel dit zelf. Je gegevens zijn je belangrijkste activa. Houd die dus dicht in de buurt.

Al met al is het voorkomen van een cloud-lock-in een kwestie van gezond verstand. Daarmee haal je het meeste uit je cloudinvestering zonder het risico dat je met beide handen gebonden bent door een contract met je cloudleverancier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.