Inzicht in data biedt kansen voor de toekomst

Begin deze zomer vond het Commvault Connections Live event plaats in Amsterdam. Tijdens een van de sessies werd gesproken over Commvault’s sponsorship van de stichting ‘2041’, een organisatie die zich inzet voor het behoud van de Zuidpool en de manier waarop we over energie nadenken, energie gebruiken en die de wetgeving rond energie wil veranderen. Commvault zet zijn expertise in ter bescherming van de cruciale data die tijdens de expedities van 2041 gegenereerd wordt. Chris Powell, CMO bij Commvault, heeft begin dit jaar zelfs de laatste 100 kilometer meegelopen van de eerste klimaatneutrale expeditie naar de Zuidpool – volledig op ‘schone’ energie.

“Het opslaan en de transport van data kost stroom. Volgens sommige onderzoeken zou het totale energieverbruik van de communicatiesector in 2025 kunnen oplopen tot twintig procent van het totale energieverbruik. De ongeremde groei aan data door trends als IoT en de groei van het aantal internetgebruikers in de brede zin van het woord, draagt niet bij aan een groene planeet. Om deze ongecontroleerde groei in de hand te kunnen houden, denken steeds meer bedrijven na over welke data ze wel en welke data ze niet (meer) opslaan. Dat wordt ook deels gedreven door wet- en regelgeving, zoals AVG,” aldus Bert Sluijs, Director Systems Engineering NorthWest Europe bij Commvault.

“Bedrijven moeten dit proces op een holistische manier aanpakken, zonder hun IT-omgeving complexer te maken. Denk aan deduplicatie, migratie van data naar de cloud, maar ook aan het analyseren van de data waar de storage-omgevingen vol mee staan. Bijvoorbeeld data die vijf jaar geleden geproduceerd is en nog steeds ergens opgeslagen is. Bedrijven moeten actief gaan bepalen wat daar mee moet gebeuren. Kan het weg of moet het worden gearchiveerd? Zetten we het in de cloud of op tape? Bedrijven moeten daar een beleid voor bedenken en uitstippelen en de datamanagement-software de rest laten doen.”

Eindeloze mogelijkheden

In juli kondigde Commvault aan het uitgebreide productaanbod te herzien en te vereenvoudigen tot vier krachtige oplossingen, dat uitgebreide mogelijkheden voor back-up & recovery en databeheer combineert met een opslaginfrastructuur, service orchestration en data governance. De basis heet Complete Backup & Recovery en biedt de basis en totaaloplossing voor enterprises. Hierin zitten back-up en restore, archivering, disaster recovery, snapshots en replicatie. Bedrijven kunnen kiezen uit twee licentiemodellen: op basis van capaciteit of op basis van het aantal operating instances (servers). 

Het Orchestrate-pakket is een workflow-oplossing waarmee gebruikers data in elke omgeving kunnen aanleveren, synchroniseren en valideren voor bijvoorbeeld disaster recovery of voor het migreren van workloads. Orchestrate biedt bedrijven de mogelijkheid om meer waarde te halen uit data in secundaire opslag. Het Activate-pakket stelt bedrijven in staat te voldoen aan privacyregels en kan worden ingezet voor corporate governance-vereisten, zoals AVG. Met dit pakket kunnen bedrijven data analyseren, privacygevoelige data detecteren en daar beleidsregels op toepassen. “Met Activate is het bijvoorbeeld mogelijk on creditcardgegevens uit een dataset te filteren en daar specifieke toegangsregels op toe te passen: de afdeling Finance heeft bijvoorbeeld wel toegang tot die gegevens, maar de afdeling Sales niet,” legt Sluijs uit.

“Door het vereenvoudigen van processen en het uitbreiden van het aantal incentives bieden we onze partners nieuwe kansen om de verkoop te stimuleren en voorzien we potentiële- en bestaande klanten de ondersteuning die nodig is om zakelijke vraagstukken op te lossen.” vertelt Sluijs. De common player die de drie peilers ondersteunt is de add-on software HyperScale. “Onze softwarelaag biedt on-premise een cloud-achtige infrastructuur voor data-opslag en ondersteuning voor secundaire opslag. HyperScale wordt aangeboden in twee vormen: de volledige geïntegreerde appliance of alleen de software-oplossing, waarbij de klant zelf de hardware kan kiezen.”

Wel of niet in de cloud?

“Cloud is niet meer te stoppen. Alhoewel klanten vaak niet volledig naar de cloud overstappen, want sommige workloads zet je nu eenmaal liever niet in cloud, maar heb je lokaal draaien. Wij geloven dan ook in hybride oplossingen. Echter, bedrijven maken soms meer gebruik van de cloud dan ze zelf denken. Vorige maand vroeg ik nog aan iemand op een netwerkborrel: ‘Maak je gebruik van de cloud-applicaties?’ Waarop hij antwoordde: ‘Nee, ik doe niet aan cloud.’ Later in het gesprek kwam naar voren dat hij wel gebruik maakte van Office 365 en Teamleader.”

Sluijs kan nog een hele reeks voorbeelden noemen die laten zien dat bedrijven over het algemeen zich veel te weinig bewust zijn van hun cloud-gebruik. “Het gaat er overigens helemaal niet om of je data nou wel of niet in de cloud staat. Het startpunt is inzicht hebben in je data en je datastromen. Als je niet goed weet welke data je hebt, dan kan je die niet goed beschermen of beheren. Elke organisatie wil de controle houden over de data die zij genereren en door hun systemen worden verwerkt. Daarom is het uiterst belangrijk om helder overzicht te hebben van waar alles staat en wie daar toegang tot geeft. Data is een belangrijk en onvervangbare asset, daarom is het een logische conclusie om datamanagement als een apart werkgebied te zien en dit te centraliseren”, besluit Sluijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.