‘Bedrijven blijven kosten en complexiteit van cloudmigratie onderschatten’

Bedrijven hebben grote ambities om met de cloud flexibeler te worden en de algehele bedrijfsuitgaven te verminderen. Echter verlengen de onrealistische kostenramingen en de onvoorziene complexiteit nog steeds de terugverdientijd van cloudmigraties. Slechts 28% van de bedrijven zegt dat cloud volledig is geïntegreerd in hun organisatie.

Het Forrester onderzoeksrapport Maintaining Momentum: Cloud Migration Learnings, in juni 2018 uitgevoerd in opdracht van Rackspace, schetst de voortdurende organisatorische focus op het verplaatsen van applicaties en data naar de cloud. 71% van de organisaties en IT-managers in de Verenigde Staten en Europa, inclusief Nederland, geeft aan dat ze nu meer dan twee jaar bezig zijn met de overstap naar de cloud. Voor 81% van de IT-managers  blijft het migreren van workloads naar een public of private cloud de komende twaalf maanden een hoge prioriteit.

Voorspellen van kosten

De helft van de organisaties en IT-managers benoemt aanzienlijke kostenbesparing als de belangrijkste drijfveer voor de overstap naar de cloud. Desondanks geeft 40% van de bedrijven aan dat de kosten van de migratie hoger uitvallen dan verwacht.

Het verschil tussen de begrote en uiteindelijke kosten is het gevolg van het upgraden of vervangen van verouderde applicaties en systemen. Bij 60% van de respondenten vielen deze kosten hoger uit dan verwacht.

Complexiteit van uitvoering

Uit het onderzoek blijkt ook dat bedrijven massaal een aantal technische en niet-technische interne belemmeringen onderschatten.

Zo blijken tijdens het plannen en het uitvoeren kwesties rond databeheer, workload management in de cloud en strategie voor de transformatie de meest aangehaalde uitdagingen (40%, 34% en 31% respectievelijk).

Respondenten in de post-migratie fase benoemen als grootste uitdagingen een gebrek aan adequate opleiding voor gebruikers, culturele weerstand tegen cloudmigratie en ontoereikende change-managementprogramma’s (respectievelijk 44%, 37% en 36%).

Het waarmaken van de visie

Om migratie-uitdagingen te minimaliseren en de realisatie te versnellen, hebben bedrijven behoefte aan een duidelijke strategie die business en IT verbindt. Het gebrek aan een strategische visie wordt door 58% van de respondenten aangehaald als een probleem, in zowel de aanloop naar als tijdens de cloudmigratie.

Het zelfstandig moeten uitvoeren van de migratie vergroot ook de uitdaging. 78% van de bedrijven erkent de waarde van een servicepartner in ondersteuning tijdens de cloudmigratie. Op de vraag wat respondenten met hun huidige kennis anders zouden doen, zegt de helft een ervaren cloud-expert in te huren ter ondersteuning van de migratieprojecten. 41% geeft aan de noodzaak in te zien om de ondersteuningskracht van externe partijen te vergroten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.