Dynatrace richt zich meer en meer op software intelligence

We zitten momenteel in een transformatieperiode waarin alle bedrijfs­processen worden gedigitaliseerd en iedereen digitaal gaat samenwerken en communiceren. Software wordt daardoor voor elk bedrijf de sleutel tot innovatie en het creëren van concurrentievoordeel, als die tenminste perfect werkt. Tijdens de Perform Europe-conferentie van Dynatrace werd duidelijk dat deze aanbieder in application performance monitoring zichzelf opnieuw aan het uitvinden is. Voor het monitoren van op cloud gebaseerde digitale transformaties is namelijk een andere oplossing nodig dan voor traditionele ICT-systemen. Na zes jaar ontwikkelen levert het bedrijf nu een software intelligence-platform voor multi-cloud omgevingen, dat een goed inzicht geeft in het gedrag van applicaties, maar ook in de security rondom de toepassingen en services.

De succesvolste innovators van nu hebben één belangrijke overeenkomst: ze innoveren met software in de cloud. AirBnB, Amazon, Facebook, Google, Netflix, Uber en dergelijke onderscheiden zich met op software gebaseerde services die overal en altijd via de cloud toegankelijk zijn. Maar ook continu worden verbeterd om de gebruikers ervan te blijven verleiden en een betere experience te bieden. Tijdens de keynote van Perform Europe vertelde Dynatrace CEO John Van Siclen over de trend dat bedrijven steeds sneller nieuwe software ontwikkelen en introduceren. Dat kan omdat het geen volledige applicaties meer zijn, maar microservices die net als lego-blokken met elkaar te verbinden zijn en kunnen samenwerken. In plaats van vroeger om de zoveel maanden nieuwe softwareversies lanceren, gaat de trend nu richting uren, minuten of seconden (zoals bij Amazon). Uiteraard heeft die trend vergaande gevolgen voor het managen van de performance van alle software. Reden voor Dynatrace om een nieuwe aanpak en een nieuw platform te ontwikkelen.

Performance monitoring

“Wij hebben in 2012 een groep ontwikkelaars vrijgemaakt om na te denken over de toekomst van ICT en onze toegevoegde waarde daarvoor”, vertelt Vice President Michael Allen. “Dat team is de afgelopen jaren uitgegroeid tot 170 developers die het nieuwe Dynatrace-platform hebben bedacht en gecreëerd.” Tijdens Perform Europe 2018 was de ontwikkeling en introductie van dit nieuwe monitoring-platform in 2017 het hoofdthema. Het lanceren van een nieuw platform lijkt een goede strategische beslissing te zijn geweest. Dat blijkt wel uit een aantal door Van Siclen gepresenteerde cijfers. In 2017 groeide de omzet afkomstig van het nieuwe platform met maar liefst 525% dankzij bijna 700 nieuwe klanten.
De totale omzet van Dynatrace bedraagt inmiddels circa 500 miljoen dollar en Van Siclen wil er de komende jaren een ‘billion dollar company’ van maken.

Kunstmatige intelligentie

CEO John Van Siclen wil van Dynatrace een ‘billion dollar company’ maken.

Het gebruik van zowel legacy on-premise bedrijfsapplicaties als een snelgroeiend aantal cloud services, maakt het managen van alle software binnen bedrijven vele malen complexer. “Voor het managen van de performance van microservices en andere software die in containers draaien, is het noodzakelijk dat wij ook in de containers kunnen kijken”, legt Allen uit. “Dat doen wij met intelligente agents, die volledig autonoom werken en zelflerend zijn. Daarnaast hanteren we zogenaamde managementzones.”

Hierbij wordt gebruikgemaakt van kunstmatige intelligentie, wat meteen ook de nieuwe positionering van het bedrijf verklaart, namelijk: leverancier van software intelligence. In dat toekomstperspectief past tevens de eind 2017 uitgevoerde acquisitie van Qumram. Een softwarebedrijf dat technologie levert voor het vastleggen en visueel terugkijken van alle digitale interacties via webapplicaties en mobiele apparatuur. Anders gezegd: het registreren van gebruikersgedrag en het uitvoeren van analyses daarop. Qumram’s technologie wordt dit jaar via re-engineering in het nieuwe Dynatrace-platform geïntegreerd.

Complementaire markten

Michael Allen van Dynatrace: “Bij het kijken in containers met slimme agents spelen namelijk ook security-aspecten een rol.”

Met de eigen kunstmatige intelligentie en Qumram’s-technologie komt Dynatrace in aanraking met complementaire markten, waar nieuwe groeikansen liggen. Bij het kijken in containers met slimme agents spelen namelijk ook security-aspecten een rol, waardoor het monitoren van de ICT-security binnen handbereik komt.

Allen vertelde daarover dat het bedrijf weliswaar nog geen concrete plannen voor dat marktsegment heeft, maar dat men wel ziet dat klanten de tooling voor dit doeleinde aan het uitproberen zijn. Ook kunnen klanten Dynatrace’s nieuwe monitoring-platform behalve via de cloud ook op de eigen locatie gebruiken om de security-verantwoordelijkheid zelf in de hand te houden.

Met Qumram’s technologie wordt behalve het monitoren van de performance van alle gebruikte software binnen organisaties tevens het monitoren van gebruikers mogelijk. Een toepassing waar privacy­aspecten aan verbonden zijn, maar waarmee ook compliancy te handhaven is.

Op welke complementaire markt(en) Dynatrace zich de komende jaren gaat focussen om de groeiambitie te realiseren, is nu nog niet duidelijk. Waarschijnlijk bewaart Van Siclen dat tot de Perform Europe 2019-conferentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.