Nederland het ideale datacenterland

In slechts twintig jaar is de datacentersector uitgegroeid tot zijn huidige omvang en belang. Hoewel ze vrijwel onzichtbaar zijn voor het doorsnee publiek, vormen datacenters het fundament onder onze digitale economie. Steeds meer internationale bedrijven kiezen voor een datacenter op Nederlandse bodem. Wat maakt het zo goed toeven hier?

Samen met Londen, Parijs en Frankfurt vormt Amsterdam de top-4 van datacenterlocaties in Europa. Vrijwel overal groeit de datacentermarkt, maar de groei in Amsterdam gaat harder dan elders. Dat komt doordat Amsterdam de thuishaven is van AMS-IX, een van de grootste en snelste Internet Exchanges ter wereld. En daarnaast omdat Amsterdam het meest betaalbaar is als het gaat om onroerend goed, zakendoen en leven in het algemeen. Met Schiphol naast de deur is het bovendien bijzonder toegankelijk voor internationale klanten.

Regionale datacenters

Hoewel de regionale datacenters buiten Amsterdam minder hard groeiden afgelopen jaar, is ook daar een stijging te zien in het aantal vierkante meters dat bezet wordt. Vooral regionale datacenters die zich bevinden op digitale innovatie hotspots waar verschillende digitale spelers en startups samenkomen, groeien significant. Het bijzondere aan ons land is dat een kwalitatief hoogwaardig, tier-3 datacenter vrijwel nooit meer dan 30 autominuten weg is.

Uitstekende connectiviteit en betrouwbaar elektriciteitsnet

Dat Nederland een geliefd datacenterland is, blijkt wel uit het feit dat grootmachten als Google en Microsoft ons land hebben uitgekozen voor hun hyperscale datacenters. Belangrijkste drijfveer blijkt vaak de uitstekende connectiviteit in ons land en het fijn vermaasde glasvezelnetwerk dat in onze bodem ligt. Bovendien hebben we een heel betrouwbaar elektriciteitsnet met een beschikbaarheid van meer dan 99,99 procent. Sterker nog, Nederland had vorig jaar het minste aantal minuten stroomuitval per jaar in Europa, volgens onderzoek van de Council of European Energy Regulators.

Perfect datacenterklimaat

Waar we zelf vaak de neiging hebben om te klagen over het Hollandse hondenweer, blijkt dit voor datacenters een perfect klimaat om te gedijen. Onze buitenlucht is koud genoeg om duurzame datacenterkoeling voor 97 procent van het jaar mogelijk te maken. Bovendien lopen bedrijven in Nederland weinig risico op een aardbeving of orkaan, hebben we een stabiele overheid, een aantrekkelijk fiscaal klimaat en bevindt zich geen zware industrie naast datacenters in ons land.

Rooskleurige vooruitzichten

Hoewel niemand een glazen bol heeft om in de toekomst te kijken, is de verwachting dat de datacentermarkt voorlopig nog wel blijft groeien. Het feit dat er steeds meer data wordt gegenereerd en dat die explosie nog wel even blijft aanhouden, zorgt voor de noodzaak van opslag. De cloudmarkt blijft volgens Gartner gemiddeld met zo’n 20 procent per jaar groeien en ook het wereldwijde IP-verkeer is vervijfvoudigd over de afgelopen vijf jaar, blijkt uit cijfers van Cisco. De komende vijf jaar zal dit naar verwachting verdrievoudigen. En dan hebben we het nog niet over het Internet of Things, de groei in big data en mobiel verkeer. Al met al een zonnig vooruitzicht voor de datacentermarkt in ons perfecte, Nederlandse klimaat.

Meest energie-efficiënte datacenter van Nederland

Hoewel de datacentermarkt relatief jong is, draait The Datacenter Group inmiddels al tien jaar mee. Het bedrijf werd in 2007 opgericht om co-locatiediensten te leveren die betaalbaar, energie-efficiënt en technisch ongeëvenaard zijn. Inmiddels heeft de organisatie niet alleen een datacenter in Amsterdam, maar ook in Delft. De datacenters van The Datacenter Group zijn het meest energie-efficiënt van Nederland en zijn sinds de oprichting beide 100 procent online. Daarmee bewijst The Datacenter Group dat Nederland hét land bij uitstek is voor de vestiging van een datacenter.

Lisa da Licho, The Datacenter Group

One Response to Nederland het ideale datacenterland

  1. […] pre bij de keuze voor een datacenter. Zeker voor buitenlandse organisaties is Nederland gewild als datacenterlocatie. Dat komt onder meer door het gunstige klimaat. Ondanks dat Nederlanders graag klagen over […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.