De onmisbare rol van HR en finance bij een cloudtransformatie

Iedereen zal het erover eens zijn dat een toekomst zonder de cloud in het bedrijfsleven ondenkbaar is. Zowel grote organisaties als kleinere mkb-bedrijven in elke branche verplaatsen hun systemen naar de cloud om te kunnen blijven voldoen aan de steeds veranderende eisen vanuit de markt. Maar niet elke organisatie stapt cold turkey over. De meeste kiezen ervoor hun workloads stap voor stap te migreren. Welke uitdagingen komen daarbij kijken? En welke rol spelen HR en finance bij een cloudtransformatie?

Uitdagingen

Onder het publiek van Oracle Cloud Day 2017 bleek dat de gemiddelde IT-afdeling in een hybride omgeving nog vooral bezig is met troubleshooting. Dat betekent dat problemen eigenlijk te laat worden opgelost. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80 procent van de meldingen over storingen afkomstig is van gebruikers. En dat terwijl in hetzelfde onderzoek werd berekend dat de kosten van uitval gemiddeld 78.000 euro per incident zijn. Want denk alleen al aan het aantal fte’s dat nodig is om het probleem op te lossen en aan de misgelopen omzet. En doordat de IT-afdeling de meeste tijd besteedt aan het draaiende houden van de omgeving, is er vaak geen tijd voor innovatie. Een andere uitdaging bij een hybride cloudomgeving is de versnippering van data, waardoor er vaak onvoldoende inzicht is en het lastig is om echt waarde uit die data te halen.

Nauwere samenwerking

Met een geïntegreerd cloudplatform is de data voor het bedrijf als geheel in ieder geval inzichtelijker. Ook is daarmee een betere afstemming tussen HR en finance mogelijk, twee afdelingen waarvan steeds vaker verwacht wordt dat ze betrokken zijn bij de bedrijfsstrategie en daarom nauwer zouden moeten samenwerken. Zo blijkt uit een onderzoek van Oracle en MIT Technology Review dat 37 procent van de bedrijven zijn HR- en finance-systemen naar de cloud verplaatste om het delen van data tussen afdelingen te vergemakkelijken. Van deze organisaties constateerde 46 procent betere samenwerking tussen de teams van HR en finance.

De kar trekken

En dat is een hoopvolle uitkomst. Want de term digital disruption suggereert misschien dat het bij een cloudtransformatie om technologie draait, maar dat is niet het enige wat belangrijk is. Het zijn juist mensen die met deze technologieën werken en die deze veranderingen echt stimuleren. Mensen vormen het hart van het succes dat een bedrijf met technologie behaalt. Aan HR en finance de taak om hier de kar te trekken. Maar daar hebben ze wel de support van het management bij nodig. Het directieteam kan bijvoorbeeld de IT-afdeling vragen HR- en finance-medewerkers een training te geven, externe deskundige hulp inschakelen of ervoor zorgen dat administratieve taken geautomatiseerd worden, zodat HR- en finance-managers zich kunnen focussen op het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden.

Voor transformatieprojecten is de juiste balans nodig tussen mensen, vaardigheden en technologie. Bedrijven die die balans weten te vinden, zijn één stap dichter bij een succesvolle cloudtransformatie voor hun organisatie als geheel.

Peter Fleischmann, Senior Sales Director Digital Finance & Supply Chain Management bij Oracle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.