Accruent versnelt Europese uitbreiding met overname BlueCielo

Accruent, wereldwijd leverancier van software en diensten die organisaties ondersteunen bij het beheer van de levenscyclus van hun fysieke resources, heeft het in Amsterdam gevestigde BlueCielo overgenomen. Dit bedrijf is wereldwijd leverancier van oplossingen voor geavanceerd Asset Lifecycle Information Management (ALIM). BlueCielo’s Meridian-oplossingen beheren engineeringdata gedurende de gehele levenscyclus van een bedrijfsmiddel. Dit omvat het verbinden van onderhoud met engineering, het ondersteunen van relevante engineering voor facility-wijzigingen en het verbeteren van data-overdracht.

De BlueCielo-overname is de meeste recente in een serie strategische overnames, die bijdragen aan de groei van Accruent. Cloudworks sprak met John Borgerding, CEO van Accruent en vroeg hem naar de details van de overname en wat Accruent doet in welke sectoren.

Focussectoren

Accruent richt zich volgens Borgerding op zeven sectoren. “Dat zijn de detailhandel, publieke sector, gezondheidszorg, het hoger onderwijs, telecommunicatie, zakelijke dienstverlening en bedrijfsvastgoed. Met de overname van BlueCielo betreden we nu ook verticale markten waaronder chemie, olie en aardgas en farmaceutica.” Om de activiteiten van Accruent concreet te maken, geeft Borgerding een voorbeeld uit de retail. “Een van onze klanten in deze sector is een grote supermarktketen. Er is sprake van een hoop complexiteit rond de winkels, de fysieke bedrijfsmiddelen en de mensen die daarmee werken. Weinig mensen weten dat bij supermarkten de helft van alle voorraden ligt opgeslagen in koelkasten en vrieskisten. En het is belangrijk voor ze dat deze voorraden klaar voor de verkoop zijn, goed bewaard blijven en dat ze er niets van verliezen. Met onze oplossingen helpen we hen om dit te realiseren. We bewaken niet alleen de hele faciliteit, maar ook de uptime en het functioneren van de koelkasten en vrieskisten, en houden het onderhoud daarvan bij. We maken gebruik van Internet of Things-technologie om deze fysieke bedrijfsmiddelen via software te verbinden met de mensen die er gebruik van maken. Dus als een koelkast of vrieskist een bepaalde drempelwaarde bereikt of buiten de voorgeschreven parameters treedt, of voedingsmiddelen dreigen te bederven, geeft onze software een alarm af en levert het informatie aan over het probleem.”

Besparen op onderhoud

John Borgerding

Borgerding wijst erop dat een supermarkt zo kan besparen op onderhoud. “We kijken met onze oplossing naar de drempelwaarden voor de koelkasten en vrieskisten. We gaan na of deze apparatuur binnen of buiten de parameters functioneert. Dat kunnen we op afstand doen, en we kunnen in real time bepalen of het nodig is om er een technicus op af te sturen. Als we daartoe beslissen, komt een technicus ter plaatse die over alle benodigde informatie beschikt, plus de vaardigheden die nodig zijn om de koelkast of vrieskist te repareren. Hun feedback wordt teruggekoppeld naar onze systemen. Onze oplossing helpt supermarkten dus om de kosten in te dammen, hun waardevolle voorraad te behouden en de hoogst mogelijke uptime voor hun bedrijfsmiddelen te waarborgen. Ze kunnen dit bovendien doen op een uiterst kostenefficiënte manier die hun klanten ten goede komt.” Accruent gebruikt IoT-technologie ook in andere settings, bijvoorbeeld bij het onderhoud van liften. “Ook hier is de doelstelling om een veilige werking van de liften te waarborgen. Je wilt dat ze aan de richtlijnen voldoen en dat ze blijven functioneren. Je gebruikt het IoT om naar het fysieke bedrijfsmiddel te kijken. En onze oplossing verbindt dat fysieke bedrijfsmiddel met de mensen die daar verantwoordelijk voor zijn.”

Springplank voor expansie

De overname van BlueCielo is volgens Borgerding de springplank voor wereldwijde expansie. “Onze onderneming groeit, en we breiden onze activiteiten op internationale schaal uit. Twaalf maanden geleden namen we Verisae over. Daarmee ging onze internationale expansieslag van start. BlueCielo helpt ons enorm met het opvoeren van ons expansietempo. Ze hebben fantastische klanten in heel Europa. Ze zijn in Amsterdam gevestigd, en ze beschikken over een uiterst deskundig en vindingrijk managementteam. Het is voor ons dus een platform voor internationale expansie. Verder is en blijft ons doel klanten helpen hun doelstellingen te realiseren door mensen en technici met fysieke bedrijfsmiddelen te verbinden. De BlueCielo-technologie helpt ons daarbij. In het voorbeeld over de retail arriveert de technicus bij de supermarkt. Stel dat deze moet werken aan een hogedrukleiding waarop een hoop veiligheidsnormen van toepassing zijn. Onze technicus komt ter plaatse en maakt gebruik van onze software. Met BlueCielo kan hij in real time alle documentatie, tekeningen, schema’s en instructies opvragen om na te gaan hoe de hogedrukleiding moet worden onderhouden. Dat is wat BlueCielo voor ons doet. Je kunt opmerkingen in het document aanbrengen, en het wordt teruggezonden naar ons systeem. Simpel gezegd hebben medewerkers, in dit geval technici, informatie en documentatie nodig wanneer ze in contact komen met fysieke bedrijfsmiddelen. Verder zijn we enorm enthousiast over het feit dat BlueCielo niet alleen onze oplossing en onze aanwezigheid in bestaande verticale markten zoals de nuts- en telecomsector kracht bijzet, maar ons ook toegang biedt tot nieuwe verticale markten, zoals chemie, olie en aardgas en farmaceutica. Dit zijn allemaal belangrijke redenen voor deze overname.”

Debuggen

Accruent heeft sinds 2005 vijftien overnames gedaan. Borgerding zegt daarover: “Wij zijn voortdurend op zoek bent naar bugs in een oplossing om deze te verbeteren. Onze bedrijfsfilosofie staat dan ook in het teken van debugging. We werken op basis van uiterst specifieke operationele principes als het gaat om de integratie van overgenomen bedrijven. We kijken altijd naar wat we doen en hoe we het beter kunnen doen. Met andere woorden: we houden ons voortdurend bezig met het debuggen van deze principes en filosofieën om ervoor te zorgen dat we beter worden. Ook na vijftien overnames probeer je altijd nieuwe dingen te leren en beter te worden. Iets wat we altijd proberen te verbeteren, is de communicatie. Dan heb ik het over de communicatie met onze klanten en onze werknemers en de waarde hiervan voor beide overnamepartijen. Daarnaast proberen we voortdurend te zorgen voor transparantie over wat we doen en wat we beter willen doen. Dit sluit aan op onze bedrijfswaarden en filosofie om altijd op integere en transparante wijze te communiceren. Ons streven is om dat met elke overname te doen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.