Keuzes maken in IT vereist lef

Sven Schoenaerts, Managing Director Benelux bij NetApp

Er komt op dit moment veel af op IT-managers. Aan de ene kant hebben zij te maken met een eigen afdeling die al de handen vol heeft aan het in de lucht houden van alle applicaties en data. Aan de andere kant is er de druk vanuit de business om nieuwe IT-modellen te omarmen die de organisatie flexibeler zouden maken. 

Hoe vind je als IT-manager de balans tussen heden, verleden en toekomst? Het begint in mijn beleving in ieder geval met enig lef. Alles laten zoals het was, kan niet meer. Nieuwe modellen zoals de (hybrid) cloud zijn niet tegen te houden. Het is veel slimmer om met deze modellen aan de slag te gaan, al doe je dat alleen maar in een experimentele setting.

Lef betekent ook vooruitkijken. Een goede IT-manager begint met het uitdagen van de business en vraagt welke kant het bedrijf uit wil. Als dat goed duidelijk is, kan hij of zij met de IT-afdeling gaan bepalen hoe alle ambities met behulp van technologie zijn te behalen. Daarbij zal het in de regel gaan om twee centrale vragen: hoe reduceer ik de complexiteit van mijn IT-infrastructuur door daar al bij het servicedesign rekening mee te houden en welke rol gaat cloud spelen in de toekomst? Wat dat laatste betreft: bij veel bedrijven is de verleiding groot om een cloud-first-aanpak te kiezen, zonder dat ze er goed over hebben nagedacht. Dat leidt in de meeste gevallen tot teleurstellingen.

De meeste technologieleveranciers, waaronder NetApp, adviseren een hybride aanpak, die organisaties meer keuzes biedt in waar ze op welk moment hun data plaatsen. Cloud is geen zaak van overtuigingen of aannames, maar gaat vooral om het slim gebruiken van alle mogelijke resources. Het gaat om slimme keuzes maken, zodat je op het juiste moment over de juiste – lees: meest efficiënte en kostenefficiënte – middelen beschikt.

Dat gaat CIO’s in de Benelux overigens heel goed af. Als we kijken naar de rol van technologie in de Benelux en de manier waarop innovatie in de regio wordt aangepakt, kunnen we alleen maar positief zijn. De Benelux loopt op verschillende terreinen voorop. Dat zal vast te maken hebben met de open economieën, die sterk gericht zijn op doorvoer en export. Andere Europese landen zijn vaak nog niet zover. Daar hebben CIO’s wellicht nog niet het lef voor, wat we wel zien in de Benelux. We zijn al met al weliswaar klein, maar lopen op dit gebied zeker voorop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.