Stolt-Nielsen kiest voor SD-WAN

Voor een wereldwijde dienstverlener als Stolt-Nielsen Limited (SNL) is een betrouwbaar bedrijfsnetwerk een eerste vereiste om processen optimaal te ondersteunen. Het bedrijf, dat geïntegreerde transport- en opslagoplossingen biedt voor vloeibare chemicaliën, plantaardige oliën, zuren en andere specialty liquids, besloot zijn bestaande MPLS-netwerk te vervangen door een SD-WAN-oplossing. “We hebben nu veel meer bandbreedte voor hetzelfde geld”, zegt Daan Muizer, Global Operations Manager bij Stolt-Nielsen.

Bij Stolt-Nielsen werken meer dan 2.200 mensen verdeeld over ruim veertig vestigingen in meer dan dertig landen. De bestaande MPLS-netwerkinfrastructuur kende drie varianten met elk een andere netwerk- en platformontsluiting: Brons, Zilver en Goud. In Brons-vestigingen werken maximaal vijf werknemers. Zij hadden in de oude situatie verbinding via een enkele internetlijn met best-effort SLA’s. In Zilver-vestigingen werken tot honderd werknemers die gebruikmaakten van een traditionele MPLS-verbinding met internet als back-up. Goud-vestigingen zijn vestigingen met meer dan honderd werknemers, productielocaties of datacenters, en die waren verbonden via twee MPLS-lijnen voor redundantie. In deze vestigingen wordt ook het grootste deel van de bedrijfskritieke processen beheerd.

Dichter bij de gebruiker

Toen het bestaande MPLS-contract van Stolt-Nielsen afliep, startte het bedrijf een grondige evaluatie van de mogelijkheden voor de infrastructuur. Stolt-Nielsen ontwikkelde een lijst met criteria en stuurde aanvragen uit naar verschillende leveranciers. Met het oog op de toekomst had het bedrijf voor het nieuwe platform twee eisen. Ten eerste was voor Stolt-Nielsen een toekomstvast design een harde eis om te garanderen dat ook nieuwe applicaties direct toegankelijk zijn voor de gehele organisatie zonder dat het netwerk hiervoor opnieuw ingericht hoeft te worden. Ten tweede had het bedrijf een platform nodig, dat de groeistrategie via fusies en overnames zou ondersteunen. Nieuwe bedrijven en vestigingen moeten eenvoudig, snel, efficiënt en zonder extra kosten in het bestaande netwerk geïntegreerd kunnen worden.

Keus voor SD-WAN

Na uitgebreide evaluatie van diverse oplossingen besloot Stolt-Nielsen te kiezen voor de SD-WAN-oplossing van Videns IT Services, dat zijn VeloCloud Cloud-Delivered SD-WAN leverde als vervanging van de bestaande MPLS-WAN-infrastructuur. In drie maanden tijd werden meer dan veertig vestigingen aangesloten. De overgang naar een platform dat het gehele netwerk verbindt met dezelfde applicaties – waar ter wereld de vestigingen zich ook bevinden – was een belangrijke voorwaarde. Dit om te garanderen dat applicaties altijd toegankelijk zijn en voor alle gebruikers voor een goede ervaring zorgen. Applicaties die door de gehele organisatie gebruikt worden, zijn Office 365, Skype for Business en bestandsreplicatie. In de nieuwe omgeving worden de bedrijfsapplicaties centraal beheerd, terwijl de Microsoft Office-suite voor telefonie en collaboration verplaatst wordt naar lokale end-points. Muizer: “Onze datacenters staan in het Verenigd Koninkrijk en van daaruit draaien alle gebruikers hun Citrix-desktop en applicaties. Daardoor heeft een gebruiker in Rotterdam een heel andere ervaring dan een gebruiker in Melbourne. Zeker als je bedenkt dat die gebruiker in Melbourne internettoegang krijgt via datzelfde datacenter, terwijl hij vaak Australische websites bezoekt. Met het nieuwe netwerk en de dynamische routing bieden we nu lokale internettoegang en kunnen we in de toekomst applicaties en content mogelijk nog dichter naar de gebruiker brengen. Denk aan de mogelijkheden van Microsoft Office 365 als gedistribueerde cloudoplossing.”

Meer bandbreedte

Alle vestigingen, groot en klein, zijn gemigreerd naar een cloudinfrastructuur. Onderlinge communicatie en toegang tot alle cloudapplicaties gebeurt via internet. Voor capaciteit, failover en redundantie werden Zilver- en Goud-vestigingen uitgerust met twee of drie internetlijnen. Met de SD-WAN-oplossing krijgen alle gebruikers toegang tot significant meer bandbreedte en snelheid. Applicaties hebben daardoor snellere responstijden, wat de algemene bedrijfsefficiëntie verhoogd heeft. Alle vestigingen maken gebruik van Zscaler-cloudsecurity, volledig geïntegreerd met de SD-WAN-oplossing. Verder zijn met de nieuwe oplossing het inzicht in, en de prestaties van het netwerk aanzienlijk verbeterd. Door de inzet van een orchestrator is er meer inzicht en betere beheersbaarheid, waardoor het team van Stolt-Nielsen meer zicht heeft op verkeerspatronen, probleemidentificatie en incidentoplossing.

Snelheid van levering

Waar het leveren van een MPLS-lijn naar een kantoor voorheen negentig dagen duurde, kostte dat later slechts enkele dagen dankzij de inzet van internetverbindingen van lokale ISP’s. De nieuwe omgeving hoeft slechts op de ISP-lijn (of -lijnen) aangesloten te worden, waarna die hun configuratie automatisch aangeleverd krijgen vanuit orchestrator en de verbinding operationeel is. Ook voor het dagelijks beheer van het nieuwe netwerk zijn geen hooggekwalificeerde netwerkengineers nodig.

Complex beheer verleden tijd

Direct na de implementatie van de SD-WAN-oplossing behaalde Stolt-Nielsen al financiële en operationele voordelen – met name op het gebied van managed services. Doordat Stolt-Nielsen niet langer een MPLS- en meerdere internetproviders hoeft te managen, zijn de service- en beheerkosten sterk verlaagd en kan de IT-afdeling zich focussen op activiteiten die daadwerkelijk waarde toevoegen. Videns IT Services verzorgt het beheer van alle technologie en leveranciers, het oplossen van eventuele problemen en het aansluiten van nieuwe vestigingen. Om het beheer nog verder te vereenvoudigen, werkt Stolt-Nielsen met de orchestrator die voorziet in één centrale interface om alle netwerkactiviteiten te beheren. Dat maakte de zes of meer interfaces overbodig, waarvan Stolt-Nielsen voorheen gebruikmaakte. Het bedrijf beschikt nu eindelijk over end-to-end inzicht en performancestatistieken, wat heeft gezorgd voor transparantie en een verbeterd incidentafhandelingsproces.

Hogere gebruikerstevredenheid

Al na enkele maanden na de implementatie zag Stolt-Nielsen een gigantische stijging in gebruikerstevredenheid, zowel bij interne gebruikers als bij hen die extern profiteren van de implementatie van de SD-WAN-oplossing. Het vereenvoudigen en stroomlijnen van toegang tot bedrijfskritische applicaties en de verbeterde performance hebben het imago van Stolt-Nielsen als bedrijf dat om zijn werknemers en klanten geeft, sterk helpen verbeteren. Volgens Muizen heeft Stolt-Nielsen vanuit een kosten-batenoogpunt meer bereikt dan het had durven hopen. “We hebben nu veel meer bandbreedte voor hetzelfde geld. En wat voor onze eindgebruikers nog veel belangrijker is: de migratie was een compleet backendproces met weinig tot geen invloed op de bedrijfsvoering.”

Uitdagingen

  • Het traditionele MPLS-netwerk was kostbaar in onderhoud, moeilijk te beheren, inflexibel en had zeer lange levertijden.
  • De overstap naar een nieuwe, gedecentraliseerde omgeving leidde tot andere verkeerspatronen en hoge eisen voor bandbreedte in alle vestigingen – met hoge kosten tot gevolg.

Resultaten

  • Netwerkinfrastructuur die klaar is voor de toekomst.
  • Complex beheer is verleden tijd.
  • Lagere beheer- en netwerkkosten.
  • Uitstekende en wereldwijd consistente gebruikerservaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.