Dell Boomi ondersteunt wereldwijde groei van Secrid

Dell Boomi (Boomi) maakt bekend dat start-up Secrid, producent van portemonnees, heeft gekozen voor haar cloud integratieplatform. Dankzij het platform kan Secrid handmatige processen automatiseren en de tijd die nodig is voor het beheer van kritische zakelijke activiteiten met zo’n 50 procent reduceren.

Secrid koos voor Boomi’s integratieplatform-as-a-service(iPaaS) oplossing om op verschillende terreinen efficiencywinst te boeken. Zo kan de organisatie nu een eenduidig klantbeeld opbouwen, middelen eenvoudig beheren, de winstverwachting juist begroten, accuraat de facturatie beheren en digitaal de productie-eenheid aansturen.

Omdat consumenten steeds minder contant geld gebruiken, beschermt de portemonneecollectie van Secrid pinpassen, prepaidkaarten en creditcards tegen digitale zakkenrollers. Secrid werd nog geen 10 jaar geleden opgericht en groeit jaar op jaar met 40 procent. Inmiddels exporteert de organisatie naar meer dan 60 landen via ruim 5.000 distributiepunten.

Secrid zocht vanwege de voortdurende uitbreiding van de activiteiten naar een partner die ervoor kon zorgen dat de backoffice verbonden, efficiënt en makkelijk schaalbaar was en koos voor Boomi. De producent van portemonnees gebruikte Boomi aanvankelijk om het NetSuite ERP-platform te integreren met de bestaande applicaties voor het beheer van de kritische zakelijke processen. Daarbij gaat het om applicaties voor financiën, inkoopmanagement, voorraadbeheer en omzetplanning. Na de succesvolle NetSuite-integratie zag het IT-team van Secrid de mogelijkheden van Boomi om ook de processen en workflows in de andere delen van de organisatie – van productie tot verkoop –  te automatiseren en verbeteren.

Met de inzet van Boomi’s platform en in samenwerking met Boomi partner Cloud Connectors, laat Secrid nu zo’n 50 applicatie-integratieprocessen op het Boomi-platform draaien, waaronder het online e-commerceplatform Shopify (dat nog meer functionaliteiten gaat bieden), database applicaties van Oracle en klantsupport applicaties.

“Als je tijdens snelle groei van je organisatie een persoonlijke relatie met je klanten wilt behouden, dan heb je technologie nodig om dit voor elkaar te krijgen. Dankzij Dell Boomi kunnen wij een eenduidig beeld van elke klant vasthouden en heel effectief en efficiënt met hen communiceren. Met de technologie van Boomi trekken we als het ware een cirkel om onze software heen. Zo kunnen we alles onderhouden in één taal, op één platform en met één consultant – en dat is Boomi”, zegt Paul van Diepen, ‘Game Changer’ (COO) bij Secrid.

“De technologie van Dell Boomi heeft Secrid geholpen om de benodigde tijd voor handmatige processen significant te reduceren – soms tot wel 50 procent. Zo vormt integratie de kern van de groei van Secrid. We zijn blij dat we Secrid kunnen helpen bij het verbinden van apparaten, data, applicaties en processen, waardoor ze meer tijd kunnen besteden aan het succes van hun organisatie”, aldus Max van Eeghen, director EMEA sales en business development bij Dell Boomi.

“Secrid is een organisatie die niet gelooft in beperkingen”, vervolgt Max. “In de hyperdynamische markt van tegenwoordig willen wij ervoor zorgen dat we de technologie leveren die past bij de ambities van al onze klanten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *