Oude ERP-waarheden kunnen op de schroothoop

Wie voorop wil blijven lopen in deze digitale economie moet zijn organisatie opnieuw uitvinden. Digitale technologie helpt om kosten te verlagen, productiviteit te verhogen en sterker de strijd om het marktaandeel in te gaan. Dat is geen keuze, we moeten. Als we tenminste onze traditionele concurrenten en de nieuwe intreders willen voorblijven.

Vijftien jaar geleden was technologie voor grote bedrijven een simpel verhaal. Er was één keuze: een allesomvattende ERP-oplossing waarin financiële administratie, orderportefeuille, HR en salarisadministratie geïntegreerd waren in één systeem. Uit technisch oogpunt niet de allerbeste oplossing, maar in ieder geval was er data-uitwisseling tussen de verschillende modules zodat je gegevens kon delen.

Het cloudtijdperk heeft echter oude ERP-waarheden overhoop gehaald. Nu kan elke organisatie dankzij cloudintegratietechnologie vrij eenvoudig bestaande on-premise systemen koppelen aan allerlei combinaties van nieuwe Software-as-a-Service. Dat betekent dat ondernemers en bestuurders geen concessies meer hoeven doen bij de keuze voor de beste technologie voor hun organisatie.

Dat is goed nieuws, want er waren nogal wat knelpunten bij de traditionele ERP-systemen. Alleen al als je kijkt naar kosten. Uit onderzoek van Panorama Consulting Group blijkt dat het budget voor ERP-implementatie in 75% van de gevallen overschreden wordt, dat in 59% van de gevallen de deadline niet gehaald wordt en dat bij 26% van de implementaties het project uiteindelijk als een mislukking de boeken in gaat..

Die kosten en problemen hebben mede de weg geplaveid voor Platform-as-a-Service (iPaaS). iPaas die ontwikkeld is voor de cloud zorgt ervoor dat organisaties zich kunnen ontdoen van de traditionele ERP-ketenen en maakt organisaties veel flexibeler, slagvaardiger en efficiënter. Het is ook niet verwonderlijk dat iPaas de markt verovert. NetworkWorld voorspelt dat de iPaaS-markt elk jaar met 55 % groeit en in 2019 een omvang van 1 miljard dollar bereikt.

Traditionele ERP, weg ermee

Grote organisaties, maar ook de afzonderlijke vestigingen of afdelingen binnen een bedrijf, willen niet meer belemmerd worden door een inflexibele en kostbare IT-omgeving. In de huidige dynamische markt moeten bedrijven zonder compromissen kunnen kiezen voor de beste oplossing voor hun situatie en uitdagingen.

Dankzij iPaaS kunnen organisaties elke applicaties uit de cloud of uit het eigen serverpark integreren. iPaaS is ‘low-code’ en eenvoudig en snel te implementeren en dat biedt ongekende mogelijkheden bij de vormgeving van hybride IT-omgevingen. Dat levert aantoonbare en meetbare operationele voordelen op in het beheer van een veelheid aan applicaties uit verschillende clouds en netwerken, ook omdat aanpassing eenvoudig is en upgrades automatisch plaatsvinden.

Aanzienlijk effect op productiviteit

Het effect op productiviteit en kostenefficiency is aanzienlijk. Met iPaaS gaan de totale kosten voor de IT-infrastructuur omlaag. Integratie en beheer van applicaties zijn eenvoudig en efficiënt. En het maakt integratie op een lager niveau in de organisatie mogelijk, zodat iedereen zelf de koppeling tussen de juiste data en applicaties kan realiseren.

Wie voorop wil blijven lopen in dit digitale tijdperk zal afscheid moeten nemen van traditionele processen en governance. De oude platforms zijn uitgerangeerd vanwege hun inflexibele en dure architectuur. iPaaS bevrijdt organisaties juist van alle belemmeringen en geeft alle mogelijkheden en vrijheid om uitsluitend de beste applicaties te gebruiken. Het biedt organisaties de gelegenheid om digitale transformatie daadwerkelijk te omarmen door bestaande systemen te moderniseren zonder grote investeringen.

Max van Eeghen, director, EMEA sales and business development bij Dell Boomi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *