‘Cloudbursting: de ideale basis voor dynamische businessmodellen’

De capaciteit on-premise of in de private cloud tijdelijk even uitbreiden door op te schalen in de publieke cloud. En ‘pay-as-you-go’. Het is zoals de cloud oorspronkelijk bedoeld is. Toch stuit dit concept van ‘cloudbursting’ op de nodige scepsis. Onterecht, vindt cloudexpert Bryan Croes van T-Systems. “Cloudbursting maakt geheel nieuwe businessmodellen mogelijk.”

Hoewel de term cloudbursting al heel wat jaren wordt gebruikt, is het fenomeen nog redelijk onbekend. Wat is cloudbursting nu precies? Bij cloudbursting wordt voor de gangbare workloads gebruikgemaakt van virtuele machines die on-premise of in een private cloud draaien. Pas als extra capaciteit nodig is, wordt opgeschaald in de publieke cloud. “De basis koop je, en je huurt de capaciteit die nodig is als er pieken zijn”, licht Bryan Croes van T-Systems toe. “Je ‘barst uit’ richting de publieke cloud.”

Op die manier worden de security en betrouwbaarheid van de private cloud en on-premise IT optimaal gecombineerd met de flexibiliteit van de publieke cloud. Toch lijkt het concept op steeds meer kritiek te stuiten. Lauren Nelson van Forrester liet in een recent artikel op ComputerWeekly zelfs geen spaan heel van het cloudburstingconcept. Volgens de principal analyst was cloudbursting in 2011 een mooie toekomstvisie om snel en kostenefficiënt de capaciteit uit te breiden als daar door een piek in de vraag behoefte aan is. “En het blijft een visie”, zo voegde Nelson er venijnig aan toe.

Nelson onderbouwde haar stelling door het benoemen van enkele nadelen. Zo zou cloudbursting het bedrijfsnetwerk belasten en ervoor zorgen dat applicaties trager reageren. Ook kan het verplaatsen van data voor onverwachte extra kosten zorgen. Cloudbursting vereist bovendien twee identieke clouds met identieke templates.

Stappen gezet

Het zijn de bezwaren die regelmatig opduiken, en die Bryan Croes van T-Systems graag weerlegt. “In 2011 was de tooling misschien nog niet gereed om volledig te profiteren van de voordelen van cloudbursting. Maar daar is nu zeker geen sprake meer van.”

Toch plaatst ook Croes nog wel een kanttekening. “Cloudbursting is inderdaad niet zo eenvoudig als het in eerste instantie misschien lijkt en moet gecontroleerd gebeuren, dus ik kan me enigszins wel vinden in de nadelen die Nelson noemt. Maar in het verleden is gebleken dat bijvoorbeeld met het T-Systems vCloud-platform (gebaseerd op het vCloud Director-product van VMware) wel degelijk succesvolle toepassingen mogelijk zijn. De afgelopen jaren zijn echt stappen gezet om van cloudbursting een succes te maken. Ik denk dat het concept nu van de grond gaat komen. Het blijft niet bij een toekomstvisie.”

Succesvolle toepassingen

Croes ziet de succesvolle toepassingen van cloudbursting ook zelf in de praktijk. Als voorbeeld haalt hij een dochteronderneming van een grote Duitse autofabrikant aan die een ‘parkeerapp’ heeft ontwikkeld. Deze app brengt automobilisten die op zoek zijn naar een parkeerplek in contact met bewoners die misschien een plaatsje beschikbaar hebben.

“Vooraf was het lastig om in te schatten hoeveel verkeer de app zou genereren”, aldus Croes. De appbouwer koos daarom voor het afnemen van een bescheiden cloudinfrastructuur met de mogelijkheid om snel op te schalen in de publieke cloud.

Ook het Duitse Weltbild zet volgens Croes cloudbursting met succes in. Bijvoorbeeld tijdens kerstperiodes heeft deze uitgever en verkoper van boeken te maken met pieken in de vraag. De belasting van de IT-infrastructuur kan daardoor wel met 600 procent toenemen. “Die pieken worden nu opgevangen door de capaciteit op te schalen in de DSI vCloud van T-Systems.”

DSI vCloud is een hybride IaaS-dienst die organisaties in staat stelt om hun eigen infrastructuurcapaciteit naar behoefte uit te breiden met virtuele datacenters op basis van VMware-technologie”, legt Croes uit. “Met een beschikbaarheid van 99,98 procent op jaarbasis is DSI vCloud uitstekend geschikt als productieomgeving.”

Dynamische businessmodellen

“Cloudbursting stelt IT-afdelingen in staat om op korte termijn IT-infrastructuur te bieden aan de businessunits”, concludeert Croes. “En zoals het voorbeeld van de parkeerapp aantoont, zijn nieuwe businessmodellen snel en met minimale risico’s te implementeren. De capaciteit kan snel weer worden afgeschaald als een model niet aanslaat. Op die manier leg je met cloudbursting de ideale basis voor dynamische businessmodellen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *