Alleen op een solide ondergrond floreert IT-transformatie

Als je CIO’s naar transformatie vraagt, krijg je mooie vergezichten voorgespiegeld. Visionaire verhalen, briljant in bevlogenheid. Maar echt briljant wordt transformatie alleen als de basis solide is. Succes start bij aantoonbaar goede resultaten op de kernactiviteiten. Dat is de enige ondergrond waarop je als transformationele CIO kunt floreren.

Die solide IT-ondergrond bereik je met resultaten, niet met systemen. Als medewerkers, partners en klanten daadwerkelijk vooruit geholpen en niet belemmerd worden door de technologische structuur kun je verder bouwen. Dat betekent ook dat je als CIO die successen uitdraagt, de opbrengsten meetbaar maakt en een professioneel team om je heen verzamelt dat gericht is op resultaat.

Het is onze natuur

Een van de belangrijke kenmerken van succesvolle CIO’s is dat ze duidelijk kunnen maken wat hun rol is en welke waarde ze leveren. Op die manier begrijpt ook iemand die niet is ingevoerd in technologie, wat de functie van IT is. Veel IT-mensen hebben nog wel eens moeite met het uitdragen van de business value. Het zit in hun natuur om het te hebben over hun activiteiten in plaats van over wat ze daadwerkelijk bereiken. Vraag je naar hun resultaten dan zeggen ze bijvoorbeeld dat ze een nieuw systeem hebben geïmplementeerd op verzoek van hun businesspartners die willen uitbreiden naar nieuwe afzetgebieden.

Dat kun je beter omdraaien. Start bij de resultaten en benoem daarna pas de inzet van technologie. Zeg dus liever dat je gezorgd hebt dat de business nu nog maar de helft van de tijd kwijt is met de start in een nieuwe afzetmarkt en dat je daarvoor een aantal technologische beslissingen hebt genomen. Dat is een veel krachtiger uitspraak die iedereen kan begrijpen, waarbij je laat zien dat je buiten je IT-bubble kijkt.

Als je start bij de resultaten die je nastreeft, dan zijn de uitkomsten van je inspanningen veel beter meetbaar. En die meetbaarheid behoort ook tot de solide basis van IT-transformatie. Ervaren CIO’s weten als geen ander dat de kwaliteit van hun inspanningen en de impact van hun toegevoegde waarde alleen inzichtelijk gemaakt kunnen worden met meetgegevens op basis van data. Daarom is een process-framework (business capability-driven ITSM, DevOps, etc.) een absolute noodzaak. Alleen als je resultaten inzichtelijk en meetbaar maakt, heb je harde feiten en cijfers in handen tijdens een gesprek met je businesspartners.

Een IT-versie van de Maslow piramide

Als IT-voorman of -voorvrouw behoort het ook tot je verantwoordelijkheden om juist de teamleden die aan die solide ondergrond werken, te herkennen en waarderen. Meestal krijgen vooral de prestigieuze en ‘hippe’ projecten alle aandacht, maar die hebben zelden dezelfde toegevoegde waarde voor de business als de minder flitsende basis. Bedenk maar eens welke impact het heeft als e-mail of videoconferencing niet betrouwbaar is.

Het is een beetje vergelijkbaar met de piramide van Maslow. Onze behoefte aan zelfontplooiing komt nooit tot bevrediging als de basis – de lichamelijke behoeften aan voedsel en onderdak – niet eerst goed geregeld is. Ook innovatie en transformatie in IT gedijen alleen op een solide ondergrond.

Hette Mollema, Regional Director Benelux bij Workday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *