Cloudgebaseerde digitale transformatie

Onlangs presenteerden Damen Shipyards Group en Meyn Food Processing Technology hoe zij zich van concurrenten onderscheiden met behulp van ICT.

Een opvallende overeenkomst tussen deze beide wereldwijd succesvolle Nederlandse bedrijven uit totaal verschillende markten, is de digitale transformatie naar cloudgebaseerde samenwerkingsplatformen.

Na decennialange productiviteitsverbeteringen met ERP-systemen en administratieve software is er nog veel winst te halen uit beter samenwerken tussen alle afdelingen binnen bedrijven en hun supply chains. Te beginnen tijdens de ideefase voor nieuwe innovaties, tot en met het verwerken van alle feedback over door klanten gebruikte producten en machines. Met ERP-systemen en administratieve softwaretools zijn slechts procentuele efficiencyverhogingen te realiseren, terwijl met betere product- of oplossingsideeën marktverhoudingen voor langere termijn te verstoren zijn. Volgens Dassault Systèmes, organisator van het 3DEXPERIENCE Forum Benelux op de SS Rotterdam en tweede grootste softwareleverancier van Europa, draait zakendoen tegenwoordig om het creëren van unieke klantexperiences. Zoals onder andere Apple, Tesla en Uber dat in hun markten doen. Laurent Blanchard, Executive Vice-President Global Field Operations (EMEAR), Worldwide Alliances & Services van Dassault Systèmes zei daarover in zijn keynotepresentatie: “Goed werkende producten leveren is tegenwoordig niet meer genoeg, klanten zoeken en verwachten onderscheidende experiences. Dat kan door innovatieve klanten bij de ideation te betrekken en alle afdelingen en partners gebruik te laten maken van een eenduidige informatiebron.”

Damen Shipyards Group gaat markt verslaan

Onder de noemer ‘How to beat the market’, presenteerde Aart Rupert hoe Damen Shipyards Group zich de komende jaren van concurrenten gaat onderscheiden. Als CIO en Director Group IT&IM is hij een digitaal transformatieprogramma gestart om in te spelen op een combinatie van IT- en marktuitdagingen. Vanuit de missie zo’n 9.000 collega’s, 32 scheepswerven, alle klanten en leveranciers beter te laten samenwerken, gaat Rupert ruim 600 applicaties, meer dan 60 netwerkverbindingen en 2 datacenters transformeren naar vier wereldwijd toegankelijke cloudplatformen. Dat worden respectievelijk het Customer Experience Platform, het Eco System Platform, het Enterprise Platform en IoT Platform, geïntegreerd via data analytics. “Na een analyse van alle oplossingen op de markt hebben wij gekozen voor het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes. Daarmee kunnen wij zowel onze digitale strategie uitvoeren als waarde toevoegen aan onze business om klanten wereldwijd beter te bedienen.” Rupert werkt tevens aan de Damen WorldWatch Newsreader om alle concernmedewerkers dagelijks te voorzien van relevante markt- en klantinformatie uit meer dan 620.000 artikelen uit ruim 550 bronnen.

3DEXPERIENCE-platform bij Meyn Food Processing Technology

Bart Kling, Global ICT Manager bij Meyn Food Processing Technology, vertelde hoe zijn werkgever zich in de markt van machines en apparatuur voor gevogelteproducten onderscheidt. Meyn levert vanuit het hoofdkantoor in Oostzaan en 14 internationale vestigingen machines en services in meer dan 100 landen. Dit in 1959 in Nederland opgerichte bedrijf is sinds medio 2012 eigendom van Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van Warren Buffett. Na al jarenlang nieuwe installaties te ontwerpen met applicaties voor ontwerp, engineering en informatiemanagement van Dassault Systèmes, groeit Meyn door naar het 3DEXPERIENCE-platform. Kling heeft zijn ICT-strategie gebaseerd op de pijlers: cloud first, platform gebaseerd en standaardisatie op oplossingen van Dassault Systèmes, Infor, Microsoft en Salesforce. “Voor ons bedrijf is informatie het nieuwe goud, dat wij vanaf de ideefase tot het buiten bedrijfstellen van onze installaties optimaal willen hergebruiken. Zowel om alle betrokkenen beter te laten samenwerken, als klanten te betrekken bij de productontwikkeling. Toepassingen waaraan wij momenteel werken zijn onder andere field service engineering ondersteunen met augmented en virtual reality en systems engineering om subsystemen beter op elkaar af te stemmen en verder te integreren.”

‘Create the new, next en never before’ via de cloud

Eerder dit jaar organiseerde Dassault Systèmes in Los Angeles SOLIDWORKS World, waarin vooral productdesign en engineering centraal staan. Ook daar werd duidelijk dat ontwerpers en ingenieurs vaker met marketeers en klanten in de cloud gaan samenwerken om de ‘time-to-market’ te verkorten. SOLIDWORKS-applicaties worden in de Benelux zowel door veel MKB-ondernemingen als onderwijsinstellingen gebruikt om nieuwe en verbeterde producten te ontwikkelen die mensen dagelijks gebruiken. Nieuwe producten en betere versies van bestaande producten bedenken en ontwerpen is al niet eenvoudig, laat staan compleet nieuwe innovaties. Een ‘never before’ voorbeeld dat SOLIDWORKS brand CEO Gian Paolo Bassi presenteerde was het hyperloop transportsysteem. Enkele dagen daarvoor waren namelijk vlakbij de eerste praktijktesten van een aantal prototypes uitgevoerd. “De drie beste hyperloopconcepten zijn ontwikkeld met oplossingen van Dassault Systèmes”, vertelde Bassi trots. “Winnaar Delft Hyperloop met het 3DEXPERIENCE-platform in de cloud, MIT met SOLIDWORKS en het idee van de technische universiteit van München met CATIA-applicaties.” Een andere bekende ‘never before’ innovatie uit Nederland is ´The Ocean Cleanup´, eveneens ontworpen met SOLIDWORKS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *