Laat je vaker verrassen door IT

Een paar weken geleden was mijn dochtertje jarig. Ze wilde graag een nieuwe babypop. Die heeft ze gekregen en die ligt alweer geruime tijd stof te verzamelen onder haar bed. Om lego had ze niet gevraagd en ze keek dan ook wat teleurgesteld toen dat uit de verpakking kwam. Toch is ze daar nou juist al twee weken zoet mee en laat ze de meest fantastische verhalen tot leven komen. Het gaat misschien volledig in tegen uw zorgvuldig opgebouwde zakelijke intuïtie, maar u zou zich ook wel eens wat vaker door technologie mogen laten verrassen.

In de afgelopen vijf jaar vraag ik geregeld aan bedrijven waarom ze cloudoplossingen overwegen. De meest voorkomende redenen voor IT zijn kostenbeheersing, flexibiliteit en schaalbaarheid. Voor zakelijke beslissers gaat het vooral om kosten, veiligheid of simpelweg omdat de bestaande oplossing niet langer voldoet. Vervolgens vraag ik de bedrijven die cloudoplossingen gebruiken naar welke voordelen ze ervaren door het gebruik van cloudoplossingen. De meeste beslissers bevestigen dat de doelstellingen deels of geheel worden gerealiseerd, maar ze worden pas echt blij van zaken die bij het beslissingsproces niet of nauwelijks in beeld waren. Voor veel IT-beslissers is dat het gebruiksgemak en de snelheid. Zakelijke beslissers merken dat ze met veel meer plezier en gemak gebruik maken van SaaS-oplossingen en dat ze anders gaan werken. Dat komt doordat ze altijd en overal toegang hebben tot belangrijke informatie en dat ze deze informatie ook eenvoudiger kunnen delen. Niet alleen met collega’s, maar ook met klanten, toeleveranciers en bijvoorbeeld de accountant.

Deze niet-ingecalculeerde voordelen maken uiteindelijk het verschil. En dat zie je ook daadwerkelijk terug bij snel groeiende organisaties. In een onderzoek dat Pb7 Research voor Exact Software vorig jaar heeft uitgevoerd onder meer dan 2.500 MKB’ers in West-Europa en de VS ontdekten we het volgende. Bedrijven die actief op zoek gaan naar nieuwe softwareoplossingen om processen te optimaliseren, laten een gemiddelde omzetgroei en winstmarge zien. Maar ook bedrijven die actief op zoek gaan naar software om groei te realiseren, blijven rond het gemiddelde steken. Bedrijven die simpelweg het nieuwste van het nieuwste willen en zonder een uitgebreide business case in nieuwe oplossingen investeren… groeien gemiddeld genomen twee maal zo snel en hebben een veel betere winstmarge.

En eigenlijk weten we het allemaal: waarom zou je een strak gepland communistisch vijfjarenplan opzetten om de digitale transformatie binnen je organisatie te realiseren? De technologie verandert razendsnel en de verwachtingen van de klant – mede door zijn eigen technologiegebruik – verandert al bijna even snel. Zonder een plan verandert er natuurlijk niets. Maar een plan dat geen ruimte laat voor creativiteit, experimenten en onverwachte vondsten is de dood in de pot. En vandaar mijn oproep: laat je eens wat vaker verrassen door IT.

Peter Vermeulen is Principal Analyst en Directeur bij Pb7 Research

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *