Een optimale IT-afdeling: minder operationele taken, meer innovatie

IT-afdelingen besteden te veel tijd aan operationele taken en te weinig aan innovatie. Tot die conclusie komen Dimension Data en IDC na een gezamenlijk onderzoek. De twee organisaties ondervroegen in tien landen IT- en senior managers van 275 ondernemingen met elk meer dan duizend medewerkers over waar zij mee worstelen op het gebied van infrastructuur en bedrijfsoptimalisatie.

Aan het licht kwam dat IT-beheermedewerkers momenteel meer dan 30 procent van hun tijd besteden aan nieuwe serviceaanvragen en het oplossen van problemen, tegenover slechts 15 procent aan nieuwe ontwikkelingen. En dat terwijl IT-innovatie voor organisaties tegenwoordig onmisbaar is, vanwege onder meer het Internet of Things (IoT) en het benutten van big data en data analytics. 

Meer dan efficiëntie

De afgelopen tien jaar heeft technologie voor constante efficiëntie gezorgd: van kostenbesparing tot en met het anders inzetten van arbeidskrachten en het bijdragen aan een meer slagvaardige bedrijfsvoering. Maar met de opkomst van het digitale tijdperk is efficiëntie alleen niet meer voldoende. IT-beheerorganisaties moeten nu enerzijds zorgen voor een IT-infrastructuur die continu beschikbaar is en voldoet aan de eisen van de eindgebruiker. Aan de andere kant is het zaak dat ze de uitvoering ondersteunen van de nieuwe, digitale stappen die het bedrijf wil zetten.

Wat er gebeurt als bedrijven niet innoveren, lijkt duidelijk: ondernemingen die hun IT-bedrijfsmodel niet ontwikkelen, kunnen toekomstige kansen in de markt mislopen. En veel bedrijven weten ook wel dat hun IT-beheerorganisatie meer strategisch en minder operationeel moet worden. Toch hebben de meeste interne IT- en development-teams nog moeite om bij te blijven. Dat laat het onderzoek wel zien: de meerderheid van de ondervraagde bedrijven geeft aan zijn IT-omgeving nog steeds op een onsamenhangende manier te monitoren en op basis van die resultaten aan te passen. Slechts 14 procent beschikt over een infrastructuur die klaar is voor digitalisatie.  

De juiste mix

De mate van automatisering verschilt van bedrijf tot bedrijf. 9 procent van de organisaties heeft geen automatisering en 13 procent slechts op een beperkt niveau. Bijna een derde (32 procent) zit op een gemiddelde graad van automatisering en orkestratie, terwijl een kwart zeer geautomatiseerd is.

Het onderzoek suggereert dat redenen waarom IT-organisaties achterblijven gezocht moeten worden op het gebied van budget, ervaring en expertise. Succesvolle digitale transformatie vereist de juiste mix van mensen, processen en tools. Platforms voor IT-serviceautomatisering zijn echter prijzig en het kost tijd die te ontwikkelen en succesvol te integreren in hybride IT-omgevingen. En het vrijmaken van middelen voor innovatie blijft voor veel organisaties een uitdaging. Met automatisering- en orkestratietools zijn bedrijven in staat complexere activiteiten slimmer uit te voeren. De resources die een bedrijf op deze manier vrijmaakt, kan het weer steken in innovatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *