Ga tot de bodem – zo kies je de juiste IaaS-provider

Infrastructure-as-a-Service kan bedrijven helpen hun technologie-infrastructuur te transformeren – de juiste keuze maken is essentieel

Overweegt jouw bedrijf over te stappen naar Infrastructure-as-a-Service (IaaS)? Let dan op, want het kiezen van een leverancier kan wel eens lastig zijn. Dat heeft deels te maken met het feit dat elke partij weer andere mogelijkheden biedt. Het is dan ook cruciaal dat je die mogelijkheden tot op de bodem uitzoekt.

Het lijkt aantrekkelijk om te gaan voorspellen wat je bedrijf in de toekomst nodig heeft en op basis daarvan een leverancier te kiezen. Het is echter effectiever om te zoeken naar de meest flexibele, schaalbare en geschikte leverancier. Want dan ben je pas echt in staat de kant op te gaan die je wilt met je bedrijf. De checklist hieronder biedt handvatten om IaaS-providers de juiste vragen te stellen.

Flexibiliteit

  • Kan ik workloads verplaatsen tussen on-premise en de cloud?

Dit is essentieel als jouw organisatie van plan is bestaande applicaties te blijven gebruiken en als je je investeringskosten laag wilt houden. Onderzoek ook of je workloads, databases en applicaties naar de cloud kunt migreren zonder veranderingen door te voeren. Dat levert je namelijk snelheid en efficiëntie op en voorkomt onnodige uitgaven.

  • Hoe flexibel is de workload-ondersteuning?

Hoe meer flexibiliteit, hoe beter de ondersteuning van bestaande hybride-strategieën die zich in de loop van de tijd in gedeelten hebben ontwikkeld. Als je echt wilt profiteren van de cloud, is flexibiliteit cruciaal.

Behoeften van de business

  • Kunnen public-cloudopties draaien binnen de firewall van mijn bedrijf?

Als jouw organisaties nog niet klaar is voor een volledige overstap naar de public cloud is deze mogelijkheid noodzakelijk. Daarmee voorkom je namelijk dat je een keuze maakt die niet blijkt te passen bij de huidige businessbehoeften.

  • Zijn de mogelijkheden up-to-date?

Als de allernieuwste features niet worden ondersteund, kan dat een belemmering vormen voor jou als organisatie om IaaS ten volle te benutten.

  • Ondersteunt de leverancier legacy-applicaties en de ontwikkeling van nieuwe?

Legacy-applicaties opnieuw ontwerpen is niet efficiënt. Het is daarom raadzaam een provider te zoeken die een gefaseerde aanpak hanteert voor wat betreft applicatieontwikkeling.

Prijs en performance

  • Zijn de prijs en performance van een concurrerend niveau?

Een goed geïmplementeerde IaaS maakt het mogelijk workloads sneller te verwerken. Daarmee profiteer je als bedrijf van meer efficiëntie en een scherpe prijs.

  • Welke architectuur wordt geleverd?

Om de best mogelijk performance te garanderen, is het van belang na te gaan wat de gegarandeerde latency en het capaciteitsniveau zijn van het netwerk van de provider. Overbelaste netwerken zijn natuurlijk minder efficiënt.

Het ultieme doel van IaaS? Om je bedrijf te helpen, zijn technologie-infrastructuur te transformeren. Daarmee bespaar je kosten, verbeter je de efficiëntie en beperk je silo’s en shadow-IT. De juiste provider helpt je ook op de lange termijn: door intensiever gebruik te maken van de cloud verbeter je de interne samenwerking.

Pascal Giraud, Senior Director IaaS Foundation & Cloud Platform Oracle EMEA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *