‘Innovatie gaat sneller dan ooit dankzij data’

De komende jaren verandert de wereld sneller dan veel mensen zich waarschijnlijk realiseren. Dat is de belangrijkste les die getrokken kan worden uit de verschillende sessies op Oracle Cloud Day. Het evenement wordt geopend door de 12-jarige scholier Micha, die de aanwezigen erop wijst dat zijn generatie heel anders tegen technologieconsumptie aankijkt dan de generaties X, Y en babyboom. Het is daarom belangrijk dat bedrijven nu al investeren in de mogelijkheden van de toekomst, stelt hij.

Nog niet zo heel lang geleden had niemand van WhatsApp of Uber gehoord, en nu is vooral die eerste niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. René van Stiphout, directeur van Oracle Nederland, wil met het voorbeeld maar aangeven hoe snel onbekende technologie het dagelijks leven kan veranderen. “Of neem wifi. Dat werd voor het eerst als innovatieve ontwikkeling toegepast op kassasystemen. Vijf jaar later was het gemeengoed, nadat Apple wifi-technologie implementeerde in zijn computers.”

‘Data zijn waardevoller dan olie’

Volgens Blendle-oprichter Alexander Klöpping is een veranderde markt een van de oorzaken van het feit dat technologische ontwikkelingen tegenwoordig zo snel gaan. “Kijk naar de Oculus Rift”, zegt hij in zijn keynotepresentatie op Oracle Cloud Day. “Een concept dat één persoon in feite kon opzetten dankzij crowdfunding. Daarnaast heb je als ondernemer nu ook de mogelijkheid om een heel ecosysteem aan developers via het internet om hulp te vragen. Dat deed autodeelplatform Car2Go dan weer heel slim. Die lieten het ontwikkelen van een app, waarmee gebruikers konden zien waar auto’s stonden, gewoon aan de community over.”

Maar innovatie is vooral in een stroomversnelling geraakt omdat ze in veel gevallen wordt gedreven door data, stelt Neil Sholay, vice president of digital van Oracle EMEA. “Sommige mensen noemen data het nieuwe olie, maar dat klopt niet. Data zijn veel waardevoller. Anders dan olie raken ze namelijk niet op. Sterker nog, data genereren weer nieuwe data. Hoe vaker je ze toepast en combineert, hoe meer ze waard worden. Je moet data eigenlijk een beetje vergelijken met merkwaarde, dat door bedrijven als Coca-Cola al langer gewoon op de financiële balans wordt gezet. Organisaties als Spotify en Amazon doen dat nu ook al met hun data.”

Patronen herkennen

Met die kennis is het des te opvallender dat uit recent onderzoek van Oracle blijkt dat veel organisaties nog niet zo goed weten wat ze met hun data moeten. Zo verzamelt 38 procent van de Nederlandse bedrijven een grote hoeveelheid data, zonder te weten hoe daar klantinzichten uit te halen. “Vaak gaat het dan om zo veel gefragmenteerde data dat het voor mensen niet meer mogelijk is om er patronen uit te halen”, zegt Mark de Groot, marketing director CX van Oracle EMEA. “Die bedrijven zouden dan ook moeten investeren in technologie die dat wel kan.”

Wat er allemaal mogelijk is als organisaties semantiek aan hun data toevoegen, wordt enigszins duidelijk uit het verhaal van trendwatcher en videoblogger Vincent Evers. Tijdens zijn keynotepresentatie op Oracle Cloud Day vertelt hij hoe de overheid van Estland data gebruikt om de dienstverlening aan zijn burgers te verbeteren. “Elke interactie met de overheid wordt daar in de cloud opgeslagen, en inzichtelijk gemaakt voor de burger. Waar het in Nederland nog steeds moeilijk is om tussen verschillende overheidsinstanties het bos te zien, vind je in Estland als burger in één portaal alle informatie die je nodig hebt. Van je belastingaangifte tot welke politieagent je aanhield vanwege een verkeersovertreding.”

Ethisch

Overigens dient het verhaal van Everts puur ter illustratie van wat mogelijk is, zonder dat hij ingaat op de mogelijke morele valkuilen. Maar die zijn er als het gaat om het gebruik van persoonlijk gegevens in sommige gevallen natuurlijk wel, zegt Sholay. “Houd je daarom aan de wet en aan de ongeschreven ethische regels. Vraag je bij het inzetten van data altijd af: wat zouden mensen van mij vinden als bekend werd dat ik dit deed? Als je denkt dat het schadelijk zou zijn voor je imago, dan is dat een goede indicator voor het feit dat wat je doet vanuit ethisch standpunt, niet door de beugel kan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *