MBO onderwijs

Als hosting en cloud industrie moeten we meer aandacht besteden aan het MBO onderwijs. De grootste bedreiging voor de verdere groei van de cloud-industrie zit hem in het vinden van voldoende goed opgeleide mensen. Die zijn lastig te vinden, nu al. Voor elke starter op de IT-arbeidsmarkt staan maar liefst 13 vacatures open op dit moment. En dat gaat alleen maar erger worden als we er zelf niet wat aan doen.

Om de situatie even heel kort te schetsen: er is een mismatch tussen wat de scholen aan jonge mensen leren en waar de industrie behoefte aan heeft. Dat is niet alleen bij ons, hetzelfde probleem speelt overal in Europa, en het is niet makkelijk op te lossen. Het is niet dat de scholen niet willen of dat leraren niet deugen. Overgesimplificeerd heeft het te maken met het feit dat het tijd kost om lesstof over een nieuwe technologie in de lesprogramma’s te krijgen, en wel zoveel dat nieuwe stof die toegevoegd wordt aan de curricula waarschijnlijk al achterhaald is op het moment dat de scholen ermee aan de slag gaan. En dit is structureel.

Het probleem speelt in mindere mate op WO niveau, en het HBO kan ook redelijk mee. Maar er stromen niet genoeg studenten de arbeidsmarkt op vanuit het WO en HBO. Er wordt gevochten om studenten die met een Network en Systems Engineering masters de arbeidsmarkt op komen. Ook voor de HBO afgestudeerden staan de werkgevers in de rij. MBO CV’s worden door veel werkgevers, onterecht, nauwelijks serieus genomen.

Terwijl een aanzienlijk deel van het werk bij een cloud provider of webhoster uitdagend werk op MBO niveau is. Voor beheer hoeft iemand niet in de breedte inzetbaar te zijn maar diegene moet wel in staat zijn om op een redelijk nauw gedefinieerd terrein lekker de diepte in te gaan. Perfect MBO werk eigenlijk. Toch blijven CV’s van MBO’ers links liggen. Werkgevers betalen meer voor een HBO’er die statistisch gezien minder lang bij het bedrijf zal blijven omdat ze geen vertrouwen hebben in het MBO onderwijs. Dat is zonde. En op termijn werkt het averechts. We hebben de jeugd die vanuit het MBO komt nodig om de groei voor het komend decennium en daarna te borgen, en zij hebben ons nodig voor een goede, leuke baan.

De scholen willen niets liever dan hun studenten succesvol zien worden. Het is aan ons, als sector, om ook onze verantwoordelijkheid te nemen. Om met de scholen te praten, om te helpen, om programma’s met ze op te zetten, om stageplaatsen te bieden, om mee te doen met de programma’s die anderen hebben opgezet en om de kennis die wordt overgedragen actueel te houden. Dit is niet een oproep om sociaal bewogen te zijn, het is eigenbelang. We hebben een sterk onderwijs nodig die de juiste mensen aanlevert. En dat zullen we alleen maar krijgen als we zelf ook de handen uit de mouwen steken om het te laten gebeuren.

Als brancheorganisaties nemen wij hier het voortouw in. Wij zijn aan de slag met het onderwijs, en we gaan steeds meer doen. Er is een kloof, de wereld is niet vomaakt, maar het is in ons aller belang om samen te werken om hem te dichten.

Simon Besteman is directeur van ISPConnect, simon@ispconnect.nl, @ispconnect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.