Cloudpath ontlast IT-afdelingen bij uitrol en beheer veilige WiFi toegang

De mobiele IT-gebruiker opent nu 6 keer meer webpagina’s en activeert 14 keer meer megabytes aan applicaties dan in 2013. Het doorslaande succes van BYOD (Bring your own Device) zadelt IT-afdelingen op met nog meer beheertaken. De connecties naar de mobiele apparaten; het bereik van de draadloze netwerken; de aansluitingen op het internet in samenhang met de applicaties: het vraagt allemaal om aanpassing vanwege de veranderende eisen van de gebruikers. IT-afdelingen lopen regelmatig achter de feiten aan. Het beheer van de mobiele netwerkinfrastructuur slokt hun capaciteit op. Onbeperkt mobiel IT-gebruik op basis van een veilige, op BYOD toegesneden WiFi architectuur: wie wil het niet? Brocade Ruckus Cloudpath wijst IT-afdelingen de weg naar zorgeloze zekerheid in mobiel werken.

Met de brede acceptatie van Gigabit WiFi komen ook de intelligente netwerkarchitecturen in beeld. De eerste praktijkproeven leerden dat een overdosis aan bandbreedte op zich, niet volstaat om de groei van het aantal mobiele IT-gebruikers op te vangen. In onze ’digital first’ maatschappij ligt de focus op de gebruikers en hun mogelijke ’business’ en niet op de structuur en eventuele beperkingen van het mobiele netwerk. We verwachten dat die zich aanpast aan de gewijzigde vraag naar connectiviteit met informatiebronnen, ongeacht waar die zich bevinden. We willen productief, maar ook veilig, overal en op elk tijdstip mobiel kunnen werken, niet gehinderd door lastige inlogprocedures van IT-afdelingen. Met nu al 5 miljard mobiele gebruikers wereldwijd en een verwachte groei in de komende 5 jaar van 18 keer het huidige volume van het mobiele dataverkeer, is het duidelijk dat IT-afdelingen van bedrijven hun handen vol hebben aan het optimaal benutten van de beschikbare technologie. Inzicht in het gebruik van mobiele apparaten, het beslag op systeembronnen, de capaciteitsplanning en de karakteristieken van draadloze transmissie vraagt om geautomatiseerde beheerfunctionaliteit , ondergebracht in intelligente netwerken. WiFi-netwerken vormen de haarvaten van de digitale samenleving. Er zijn er te veel en ze zijn te belangrijk om ze nog handmatig te laten beheren.

Misvatting beveiligingsrisico’s

”Het is een misvatting om te denken dat open WiFi netwerken of andere vormen van draadloze communicatie altijd beveiligingsrisico’s met zich meebrengen voor de IT-infrastructuur van een onderneming of een overheidsinstantie”, zegt Spencer Hinzen, directeur Business Development EMEA bij Brocade. ”Het is waar dat je aanvullende factoren in overweging moet nemen naast capaciteit. Die is al gauw te gering wanneer je een draadloos netwerk in een openbare ruimte of een onderwijs instelling uitrolt, met veel tegelijkertijd aangesloten mobiele gebruikers, die allemaal met hun eigen specifieke apparaten veilige en betrouwbare internettoegang tot de voor hen belangrijke informatiebronnen willen. Voor deze complexe omgevingen is Cloudpath gemaakt. Een cloud-gebaseerde WiFi oplossing met ingebouwde beheerfunctionaliteit en gebruikvriendelijke ’doe-het-zelf’ instelmogelijkheden . Daarmee overbruggen we de kloof die gaapt tussen de strenge beveiligingsprocedures voor toegang tot bedrijfsnetwerken en de persoonsgebonden (BYOD) apparaten, die vragen om eenvoudige instellingen voor WiFi gebruik. Mobiele en de formele IT-gebonden (vaste en draadloze) toestellen komen samen in één veilige, schaalbare en bedieningsvriendelijke netwerkomgeving.”

Geïntegreerd beheerplatform

spencerhinzen_ruckuswireless_3_hr

Spencer Hinzen, directeur Business Development EMEA bij Brocade

Met de nieuwe versie ES 5.0 van Cloudpath krijgen IT-organisaties of -afdelingen, ongeacht hun grootte, de middelen om volledige BYOD-functionaliteit op te nemen in één beheerplatform, met daarin geïntegreerd de gangbare IT-beveiligingsprocedures en de beleidsregels van een organisatie. Volgens cijfers van IDC zal in de Verenigde Staten het aantal mobiele werkers toenemen van 96 miljoen in 2015 naar 105 miljoen in 2020. IDC’s analist Nolan Green ziet dat die toename ondernemingen dwingt tot het invoeren van BYOD beleid in hun organisatie. ”Bij de projectuitrol hebben organisaties moeite met de beveiliging van verbindingen tussen apparaten en het netwerk. Zeker wanneer een IT-afdeling met een kleine bezetting zo veel mogelijk taken verricht. Dergelijke IT-afdelingen zoeken naar oplossingen die naast de aansluitmogelijkheden voor mobiele werkers ook voorziet in een ondernemingsgericht niveau van beveiliging“.

Ook in Europa streven veel organisaties naar een probleemloze uitrol van BYOD in samenhang met gemeenschappelijke richtlijnen voor zowel vaste als draadloze verbindingen, alsmede bedrijfsbrede regels voor de beveiliging van en het gebruik van internetverbindingen. Dikwijls zijn IT-afdelingen niet in staat dergelijke projecten naar tevredenheid uit te voeren vanwege de complexiteit van de hedendaagse beveiligingsinfrastructuur. De software van Cloudpath vergemakkelijkt de uitrol en het beheer voor de kleinere IT-teams en maakt de functionaliteit van moderne en robuuste beveiligingsprincipes ook voor hen toegankelijk.

De belangrijkste vernieuwingen in Cloudpath ES 5.0 op een rij:

  • Centraal beheer van de beveiliging en de bedrijfsvoorschriften met behulp van software die voorziet in het gebruik van een vereenvoudigde Public Key Infrastructure (PKI), gebaseerd op industriestandaard x.509 digitale certificaten.
  • Snelle en betere faciliteiten voor eindgebruikers om binnen 10 seconden met hun apparaten in te loggen. Ze hoeven geen toegangscodes te onthouden en niet opnieuw in te loggen wanneer ze tussen verschillende netwerken schakelen.
  • Lagere operationele IT-kosten en software licentiekosten dankzij een op de gebruiker gebaseerde licentie, betere netwerkplanning en het in bedwang houden van de kosten wanneer het aantal apparaten per aangesloten persoon toeneemt.
  • Moeiteloze integratie met de bestaande infrastructuur omdat Cloudpath software werkt met zowel vaste als draadloze netwerken, met netwerk firewalls, de besturingssystemen van de aangesloten apparaten en andere gangbare methoden voor het naleven van beveiligingstandaarden.
  • Hechte integratie met Brocade ICX netwerk switches door de configuratie opties in Cloudpath software voor het dynamisch afdwingen van toegangsregels (Change of Autorization: CoA) en het controleren op web authenticiteit voor aansluitingen via een vaste verbinding.

Bij het Britse opleidingsinstituut The Flyde College (B&FC) in Blackpool vormde de introductie van Chromebook laptops als leermiddel voor de studenten de aanleiding om de totale netwerkinfrastructuur te vernieuwen. B&FC was er veel aan gelegen om het netwerk met de onderwijssystemen en de openbare WiFi-aansluitingen zo goed mogelijk te laten beveiligen. Nieuwe wetgeving in het Verenigd Koninkrijk maakt het opleggen van enorm hoge boetes mogelijk wanneer een instelling aansprakelijk wordt gesteld voor datalekken. Met Cloudpath zijn 22.000 studenten van B&FC verzekerd van WiFi-toegang met een minimale belasting van de IT-staf van het instituut en een maximale beveiliging van de digitale voorzieningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *