Hoe u een einde kunt maken aan de scheefgroei in het datacenter

Er is sprake van scheefgroei in datacenters. De denk- en werkwijze van de meeste ICT-afdelingen staan in het teken van virtuele machines. Het probleem is echter dat de ICT-opslag de afgelopen decennia niet noemenswaardig is veranderd. Storage-systemen maken nog altijd gebruik van concepten die voor fysieke workloads werden geïntroduceerd, zoals LUN’s, volumes, RAID en striping. Door deze scheefgroei tussen gevirtualiseerde applicaties en fysieke opslag verliezen bedrijven tijd en geld.

VM-bewuste opslag (VM-aware storage oftewel VAS) is speciaal ontwikkeld met het oog op gevirtualiseerde applicaties en maakt een einde aan de complexiteit van LUN’s en volumes. De ICT-afdeling kan de opslag op het niveau van virtuele machines raadplegen en beheren. Ook alle benodigde taken, zoals replicatie, cloning en analyses, kunnen op VM-niveau worden uitgevoerd. Bedrijven kunnen op deze manier fors in hun kosten snijden, waardevolle mankracht vrijmaken en zich van de nodige kopzorgen bevrijden.

Veel leveranciers beweren VM-bewuste of VM-gerichte oplossingen aan te bieden. Hierdoor kan het lastig lijken om een storage-systeem te vinden dat werkelijke VAS biedt. Dit is echter mogelijk door een simpele vraag te stellen: maakt de architectuur van de oplossing gebruik van LUN’s of volumes? Als het antwoord bevestigend is, kunt u er zeker van zijn dat er geen sprake is van VM-bewuste opslag.

VAS biedt diverse voordelen die hypergeconvergeerde en volledig op flash gebaseerde storage-oplossingen niet kunnen bieden. Om een paar voorbeelden te geven:

De oorzaak van latency identificeren voor de host, het netwerk en de opslag

De userinterface van een VM-bewuste oplossing toont alle virtuele machines binnen het datacenter. Als u de muisaanwijzer over een virtuele machine beweegt, krijgt u een simpele visuele weergave te zien van de latency voor de host, het netwerk en de opslag. Dankzij dit integrale overzicht kunt u problemen met een paar simpele muisklikken oplossen.

Gegarandeerde prestaties dankzij Quality of Service (QoS) op VM-niveau

Alle virtuele machines die tot een LUN behoren, delen prestatiebronnen en beleidsregels die aan de LUN zijn toegekend. Als een van deze virtuele machines te veel capaciteit verbruikt of zich aan het zicht van beheerders onttrekt, kunnen alle VM’s daaronder te lijden krijgen. Oplossingen voor VM-bewuste opslag maken geen gebruik van LUN’s. Elke virtuele machine krijgt een eigen opslagtraject toegekend, zodat er geen sprake is van conflicten of overprovisioning.

Analyses op VM-niveau voor het uitlichten van problemen met individuele applicaties

Analysemogelijkheden op VM-niveau stellen de ICT-afdeling in staat om de prestatiekenmerken van individuele virtuele machines met hoge nauwkeurigheid vast te stellen. Dit maakt een einde aan giswerk en de noodzaak om allerhande gegevens met elkaar in verband te brengen.

Hoewel veel storage-producten worden geafficheerd als VM-bewuste oplossingen, is het maar de vraag of ze deze belofte ook werkelijk inlossen. Als de architectuur van een storage-oplossing is gebaseerd op LUN’s en volumes kan deze nooit volledig VM-bewust zijn. Werkelijke VAS is ontwikkeld met het oog op gevirtualiseerde applicaties. Het biedt integraal inzicht in de infrastructuur, grip op de prestaties en uitgebreide analyses op VM-niveau. Als er sprake is van pijnpunten in het datacenter, zoals gebrekkige opslagprestaties, complex beheer of kostenoverschrijdingen, kunnen deze niet worden opgelost met louter een volledig op flash gebaseerde of hypergeconvergeerde oplossing. Alleen VAS kan een einde maken aan de schreefgroei tussen gevirtualiseerde applicaties en fysieke opslag.

Verron Martina, Senior Systems Engineer Tintri

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *