Innoveren in de cloud met Red Hat OpenShift 

Het begon in 2011 met Red Hat OpenShift Online, een multi-tenant PaaS-oplossing in de cloud voor individuele softwareontwikkelaars. Op dat platform zijn ondertussen meer dan 2,8 miljoen applicaties gecreëerd. En qua ontwikkelaars komen er wekelijks nog duizenden nieuwe gebruikers bij, zegt Ashesh Badani, General Manager, Cloud Business Unit & OpenShift Paas bij Red Hat.

Ashesh_Badani_Headshot_new

Ashesh Badani

Badani is een vlotte spreker. Hij is voor een kort bezoek in Nederland en graag bereid ons bij te praten over de laatste ontwikkelingen rond OpenShift en aanverwante zaken. “OpenShift Online was de eerste public cloud-aanbieding die Red Hat op de markt bracht”, steekt hij energiek van wal. “Wij managen dat PaaS-platform voor individuele ontwikkelaars van a tot z. We bieden hen een aantal vrije containers, waarmee ze een begin kunnen maken met het bouwen van applicaties met behulp van de diverse programmeeromgevingen en frameworks die wij hen aanreiken. De een fabriceert webapplicaties, de ander ontwikkelt games, een derde bouwt een cloud-marketingapplicatie, of is in de weer met mobiele toepassingen. We zien wereldwijd van alles en nog wat verschijnen.”

De volgende stap was de lancering van OpenShift Enterprise gericht op bedrijven en geschikt voor een hybride cloud-omgeving. Dat kun je achtereenvolgens: (1) gewoon on-premise op een fysieke server installeren; (2) draaien in een gevirtualiseerde omgeving, gebaseerd op technologie van Red Hat zelf, VMware of Hyper-V; (3) onderbrengen in een eigen IaaS-omgeving gebaseerd op bijvoorbeeld OpenStack; of (4) ergens plaatsen in de cloud, waarbij je zelf het beheer voor je rekening neemt.

Dedicated

“Eind 2015 hebben we met OpenShift Dedicated aan deze twee producten een derde variant toegevoegd”, vervolgt Badani. “Dat is een interessante propositie voor bedrijven, want daarmee bieden we ze in zekere zin ‘the best of both worlds’. Veel bedrijven zijn gecharmeerd van de voordelen van het public cloud-model, zoals het makkelijk kunnen schalen en de elasticiteit, terwijl ze tegelijkertijd de controle over hun applicaties, in termen van compliance en governance, zo goed mogelijk gewaarborgd willen zien. Daarvoor combineren we onze OpenShift Enterprise-functionaliteit nu met bepaalde delen van de public cloud. We hebben dat nu geregeld voor Amazon Web Services, terwijl we in de testfase verkeren voor Google Cloud en Microsoft Azure. Daarmee maken we ons container-applicatieplatform als public cloud-service dedicated beschikbaar voor specifieke klanten.”

OpenShift Dedicated bouwt dus enerzijds voort op OpenShift Online en omvat anderzijds de Docker-container- en Kubernetes-orkestratietechnologie, die deel uit maken van de recent gelanceerde OpenShift Enterprise 3.1-versie.

Amadeus

Als praktijkvoorbeeld van een bedrijf dat gebruikmaakt van OpenShift voert Badani Amadeus ten tonele. Amadeus is wereldwijd een toonaangevende aanbieder van innovatieve technologische oplossingen voor de reisindustrie. Zo levert het bijvoorbeeld Amadeus CRS, een computerreserveringssysteem voor de luchtvaartsector. In die business is het met name heel belangrijk om goed met piekbelastingen om te kunnen gaan en de latency tot een minimum te beperken, schetst Badani.

Amadeus wilde zijn infrastructuur moderniseren, waarbij de interesse, ter verhoging van de wendbaarheid en flexibiliteit, vooral uitging naar het kunnen ‘containeriseren’ van hun applicaties, gebruikmakend van de Docker-technologie. “Zij zijn gecharmeerd van ons OpenShift-platform, omdat ze daarop Docker-containers ‘native’ kunnen draaien. Je gaat daarvoor naar de Docker-hub, plukt daar, uit de aanwezige honderdduizenden stukken software, de images die je nodig hebt, en runt die vervolgens native op ons platform. Daarmee zijn ze in staat hun oplossingen onafhankelijk van de onderliggende infrastructuur verder uit te bouwen. Die scheiding is belangrijk, want wat veel bedrijven afremt bij hun applicatieontwikkeling, is dat hetgeen ze ontwikkelen te sterk vastzit aan de infrastructuur waarop ze het draaien. En je kunt niet echt volgens het DevOps-model ontwikkelen als de uitrol en de uitvoering steeds maar weer extra tijd in beslag nemen.”

Ook geschikt voor legacy

Ook de applicatieontwikkeling, zegt Badani, moet mee in de digitale transformatie die zich alom voltrekt en waarin langzamerhand ieder bedrijf verandert in een softwarebedrijf. “Met OpenShift bieden wij hen een platform voor snelle ontwikkeling, of je dat nu wilt doen in Java, PHP, Python, of een andere taal of framework. Daarbij bieden wij zaken als CICD (Continuous Integration, Continuous Delivery), wat bijvoorbeeld heel belangrijk is voor als je met DevOps aan de gang wilt. Daarmee vallen we zeer in de smaak bij ontwikkelaars. Terwijl we tegelijkertijd aantrekkelijk zijn voor systeembeheerders, omdat wij ook die een rijke en betrouwbare onderliggende infrastructuur bieden.”

OpenShift geeft bedrijven bovendien de mogelijkheid om niet alleen hun moderne, zogeheten ‘cloud native stateless applications’ te draaien, maar ook bestaande ‘stateful applications’. “Wij hebben klanten die bijvoorbeeld beschikken over een paar honderd applicaties, waarvan er nog slechts een paar dozijn op de moderne manier gebouwd zijn. Die willen heel graag een platform dat ook hun bestaande legacy-applicaties ondersteunt. En ons platform biedt die ondersteuning.”

Innovatie meer dan technologie!

De weg naar verregaande digitalisering vereist van bedrijven echter meer dan alleen innovatie op technologisch gebied. Het gaat steeds meer om het verbinden van mensen, processen, data en apparaten, aldus Badani, en het realiseren van nieuwe, vooral ook zakelijke innovatieplatforms. “Ook daarin zoeken klanten advies en begeleiding. Ze vragen zich af wat ze naast de innovatie van hun IT-infrastructuur nog meer voor veranderingen in hun organisatie moeten doorvoeren; vragen als: moet ik wellicht mijn gehele architectuur opnieuw tegen het licht houden, of heb ik mensen met nieuwe vaardigheden nodig, als ik hiermee aan de slag ga!”

Om klanten bij de beantwoording van dit soort nieuwe uitdagingen te helpen, heeft Red Hat onlangs zijn Open Innovation Labs opgericht. Het is een consulting-service die de klant naar behoefte tegen betaling kan inhuren. “We kunnen bedrijven daarmee allereerst begeleiding bieden bij de introductie van moderne, op containertechnologie gebaseerde applicatieontwikkelingsmethoden. Daartoe selecteren we bijvoorbeeld een geschikte proefapplicatie, aan de hand waarvan we in samenwerking op een DevOps-manier heel snel een kleine applicatie op poten te zetten. Maar daarnaast kunnen we ze bijvoorbeeld ook een stel change-managers leveren, om de nieuwe aanpak in hun organisatie te helpen verankeren. En daarbij gaat het dus niet alleen om de technologie, maar ook om alle andere zaken die binnen de organisatie aangepakt moeten worden. We moeten in een zo breed mogelijke context nadenken over wat de moderne technologie aan veranderingen teweegbrengt c.q. nodig heeft. Want soms gaan we zo op in de details van de technologie zelf, dat we de grotere business-uitdaging uit het oog dreigen te verliezen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *