Tintri VM Analytics veel meer dan enkel een storagetool

Storage is niet meer zoals het vroeger was, het storage-landschap en de problemen daarbinnen blijven zich ontwikkelen. Door de exponentiële groei van data wordt de behoefte aan opslag steeds groter en de opslagomgeving steeds complexer. Beheerbaarheid, performance en schaalbaarheid zijn uitdagingen waar storagebeheerders dagelijks mee te maken hebben. Daarnaast zet de trend van virtualisatie voort en ook hier doen die problemen zich voor.

Tintri, een storageleverancier ontstaan vanuit een virtualisatie-visie, deed onlangs een belangrijke aankondiging van een nieuw scale-out platform. Waar anderen claimen oplossingen te kunnen bieden voor de issues rondom zowel conventionele als gevirtualiseerde storage, focust Tintri zich enkel op virtuele workloads. Niels Roetert, System Engineer bij Tintri, vertelt meer over hoe Tintri met hun nieuwe aankondiging het beheer van virtuele machines (VM) vergemakkelijkt en performance en opschaling inzichtelijk maakt.

Beschikbare informatie nog beter benutten

Het nieuwe scale-out platform van Tintri stelt bedrijven in staat om hun eigen cloud-infrastructuur te bouwen. Een van de features binnen het nieuwe scale-out platform is Tintri VM Analytics, waarmee klanten inzicht krijgen in hun virtuele machines op het gebied van performance, capaciteit en actieve data. Op basis van deze gegevens kunnen zij zeer gedetailleerd hun virtuele omgeving optimaliseren en plannen.

“De appliances van Tintri komen in twee vormen, hybride of all-flash en iedere appliance is voorzien van het zogeheten mechanisme Autosupport. Dit mechanisme verzamelt iedere nacht statistieken over de gezondheid, vullingsgraad en performance van de appliance ook op VM-niveau. Al deze statistieken worden gebundeld en gaan, indien de klant dit wenst naar Tintri Support die door middel van hun analyse engine deze appliances monitoren op gezondheid en gebruik”, legt Roetert uit. “Vanuit de gedachte dat er veel meer informatie uit deze statistieken te halen valt en de visie van het steeds meer vergemakkelijken van het beheer van VM’s, hebben we Tintri VM Analytics ontwikkeld.”

Een goede voorbereiding is het halve werk

“Wij kunnen en willen zelf niet kijken in de virtuele machines en data van klanten. Wij kijken enkel in de gegevens uit de Auto Support-berichten”, zegt Roetert. “Toch kan het voor IT-beheerders wel heel handig zijn om deze informatie in te kunnen zien. Tintri VM Analytics maakt het voor hen mogelijk dieper inzicht te krijgen in hun gevirtualiseerde infrastructuur. VM Analytics is in de huidige vorm zonder additionele kosten beschikbaar voor al onze klanten.”

Niels Roetert

Niels Roetert

Het doel van de tool is om voor klanten de koppeling te kunnen maken naar de verschillende applicaties, zodat zij precies kunnen zien hoe de verschillende applicaties presteren. Klanten kunnen een aantal VM’s selecteren, op basis van de applicatie die erop draait. De tool kan dan vertellen hoe deze er gemiddeld uitzien, qua resource gebruik, actieve data en capaciteit. Op basis hiervan kan de klant ‘What if’-scenario’s uitvoeren. Zo kan een klant bijvoorbeeld in kaart brengen wat de impact op de infrastructuur is, wanneer meer virtuele machines van een bepaald type worden toegevoegd. Op die manier kunnen zij vragen op het gebied van storage, capaciteit en performance beantwoorden en zijn zij goed voorbereid wanneer zij deze VM’s ook daadwerkelijk gaan toevoegen.

Daar komt bij dat alle Autosupport berichten die de afgelopen jaren zijn verzameld, geïmporteerd kunnen worden in de VM Analytics tools. Hierdoor krijgen klanten een goed beeld van hoe de situatie was in het verleden, tot vandaag te dag. Met deze informatie kunnen klanten, maar ook Tintri, trends herkennen en deze extraheren naar de toekomst.

“Binnen deze release wordt er gekeken naar de capaciteit, actieve data en de performance van de VM’s. Maar er is niet uitgesloten dat er snel ontwikkelingen zullen volgen. De Tintri VM Analytics tool is gebouwd op een SaaS platform en is voorzien van verschillende big data technologieën. Hierdoor is het mogelijk om realtime analyses te doen, maar daarnaast past Tintri de DevOPs filosofie toe op de VM Analytics oplossing en is daardoor in staat snel wijzigingen te maken en wensen van klanten te implementeren. Logische volgende functies zijn om ook netwerk en compute resources in de ‘What-if’-scenario’s mee te nemen, om zo een end-to-end voorspelling te kunnen creëren”, aldus Roetert.

Optimale verdeling van de workloads

Roetert geeft een voorbeeld van hoe VM Analytics optimaal gebruikt kan worden: “Een bedrijf heeft zes Tintri-appliances die al meerdere jaren draaien. Dit bedrijf loopt constant tegen de maximale capaciteit van sommige appliances aan en is daarom regelmatig bezig met het verplaatsen van de verschillende VM’s tussen de appliances. Tintri VM Analytics geeft hier inzicht in de virtuele infrastructuur, maar Tintri’s VM Scale-out gaat nog een stap verder. Deze feature kan een advies uitbrengen en kan het proces van het verplaatsen van de verschillende VM’s sterk vereenvoudigen door per appliance te kijken naar de gebruikte en beschikbare resources, met betrekking tot capaciteit en performance. Per VM heeft het een duidelijk beeld van de benodigde karakteristieken en kan daardoor optimale plaatsing adviseren, en doet dit tweemaal per 24-uur. Het is dan aan de beheerder om te beslissen of men deze voorgestelde wijziging wil doorvoeren. Per VM of appliance kan men uitzonderingen aangeven en er hier zal direct een alternatief voor worden geboden. In een volgende versie zal men in staat zijn om het volledige proces te automatiseren. Dit proces zorgt voor een optimale verdeling van de workloads qua capaciteit en performance.” 

Meer dan storage alleen

Virtuele machines en gevirtualiseerde applicaties zijn vandaag de dag gemeengoed. Omdat het belang van de goed functionerende applicaties nog steeds toeneemt, zal de ontwikkeling van dit soort analysetools naar verwachting een vlucht gaan nemen.

Bedrijven spelen dus in op de toename van de gevirtualiseerde workloads. Hierdoor wordt de scheidingslijn tussen storage en virtualisatie en het beheer hiervan steeds vager en tools als VM Analytics zullen niet meer alleen gebruikt worden door storagebeheerder, maar ook door de virtualisatiebeheerder. Dit en alle beschikbare mogelijkheden maakt dat deze analytics tool meer gezien kan worden als een plannings- en managementtool, dan alleen een tool die inzicht verschaft in je storageomgeving. “VM Scale-out en VM Analytics zijn een grote stap voorwaarts om de onderscheidende kracht van VMaware storage te laten zien. Daar waar anderen flash als een meerwaarde verkopen, helpt Tintri met goede en controleerbare performance voor alle gevirtualiseerde applicaties, eenvoudig beheer, capaciteits- en performanceplanning en optimale utilisatie van beschikbare resources”, besluit Roetert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *