Cloud Architect Alliance – partner van het HIT-BP

De Cloud Architect Alliance is in mei 2014 ontstaan omdat de twee oprichters Freek Beemster en Bart Veldhuis vanuit hun eigen vakgebied de behoefte voelden opkomen aan een onafhankelijk, niet-commercieel gedreven platform waar vakgenoten van kennis en ervaring kunnen wisselen zonder de zogenaamde pet van hun werk- of opdrachtgever op te hebben. Zowel Freek Beemster als Bart Veldhuis werkten toen nog voor een werkgever, wat hen de ruimte bood dit op eigen titel te organiseren.

Freek  Beemster (l) en Bart Veldhuis

Freek  Beemster (l) en Bart Veldhuis

Freek Beemster is met zijn bedrijf Niah Executive Search een subject matter expert in recruitmentoplossingen in de snel veranderende wereld van cloud technologieën. Bart Veldhuis, zelf gecertificeerd cloud-architect, biedt met zijn bedrijf Weolcan cloud-advies en trainingen aan.

Het doel van de CAA is om de cloud-architecten die hierbij betrokken zijn te verbinden onder een zogenoemd ‘gentlemens non-disclosure agreement’ waarbij het gezamenlijke doel kennisdeling is.

Afgelopen evenementen 

  • 26 juni 2014: Het eerste evenement vond plaats in juni 2014 waarbij de CAA 35 cloud-architecten heeft uitgenodigd om over automation & orchestration in de cloud te praten onder het genot van een goed diner in een nog beter restaurant in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Sprekers die zichzelf een autoriteit in de markt mogen noemen, leidden het evenement inhoudelijk en er waren bijna geen no-shows. Dus dat was een duidelijke indicatie dat er behoefte is aan een platform als de CAA.
  • 9 oktober 2014: Het tweede evenement had veel drukker kunnen zijn, ware het niet dat door een logistieke beperking slechts ruimte was voor 50 cloud-architecten. Het onderwerp was security in cloud solutions. Wederom sprekers van formaat en zeer positieve feedback van het publiek. Na de evaluatie van dit evenement realiseerden de organisatoren zich dat de organisatie van dit evenement een succes was. Met name het format waarbij alle presentaties nadrukkelijk inhoudelijk van aard zijn (dus geen ‘marketing- en sales-praatjes’) bleek aan te spreken. Met als gevolg de beslissing dat de CAA een vervolg zou krijgen en wel op een andere locatie zodat ruimte voor meer deelnemers ontstaat. Gekozen is voor een locatie pal naast station Amsterdam Amstel, zodat de locatie voor iedereen goed bereikbaar is. Daarnaast werd er besloten dat een stichting als rechtsvorm het best past bij de identiteit en de uitstraling van de CAA. 
  • 5 februari 2015: De CAA heeft voor dit evenement een non-technisch onderwerp gekozen wat minstens zo belangrijk is voor architecten om hun werk goed uit te kunnen voeren, namelijk: ethiek. Zeven ronde tafels met negen cloud-architecten mochten stellingen beantwoorden waarbij de antwoorden aan het eind van het evenement werden samengevat in Geboden. Hier is ook het boekje ‘De 7 Geboden van de ethisch handelende cloudarchitect’ uit ontstaan. De eerste druk is inmiddels uitverkocht.

Identity & Access Management

Inmiddels heeft de CAA de onderwerpen Identity & Access Management in de cloud behandeld, waarbij 85 cloud-architecten aanwezig waren. Tijdens het meest recente evenement heeft de CAA wederom voor een trending topic gekozen door zich met alle 95 aanwezige cloud-architecten te verdiepen in de wereld van cloud brokerage & orchestration. Een dermate nieuw begrip dat dit ook voor de meeste cloud-architecten nog niet uniform gedefinieerd kon worden. Er werd een workshop gehost door ervaren agile coaches waarbij de aanwezige 95 cloud-architecten conform de denkbeelden van de Bono (niet de Bono van U2!) gezamenlijk de requirements van een cloud broker mochten definiëren.

Inmiddels zijn bij de CAA bijna 300 cloud-architecten aangesloten. Een van de grondslagen van de CAA is dat er heel kritisch wordt gekeken naar wie welke bijdrage wil leveren. De sprekers worden zorgvuldig gekozen door de organisatie, de sponsoren krijgen op de evenementen die zij sponsoren geen spreektijd en er wordt continu gezocht naar het meest relevante onderwerp van dat moment.

Volgende sessie: 26 mei

Er staat alweer een volgende CAA op de planning, 26 mei 2016. Dan zal het gaan over nieuwe ontwikkelingen op security-gebied. Nieuwe wetgeving biedt restricties maar ook nieuwe kansen om op een andere manier met de materie om te gaan. Wordt nader toegelicht tijdens het evenement.

Onderwerpen van de daaropvolgende evenementen zullen zijn:

  • cloud continuity
  • disaster recovery in de cloud
  • cloud-oplossingen voor cloud-native startups

Omdat de CAA voor 100% op sponsorbijdragen leeft, staat zij ook altijd open voor nieuwe sponsoren. Wie hier meer informatie over wil ontvangen kan zich richten tot Freek Beemster of Bart Veldhuis. Contactgegevens zijn bekend bij de redactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.