NAVO brengt samenwerking naar een hoger niveau met Polycom RealPresence Centro

De NAVO schakelt Polycom in om hoogwaardige samenwerkingstechnologie te leveren. De organisatie streeft naar een innovatieve benadering van samenwerking en wil daarmee de bestaande bedrijfsprocessen verder verbeteren. Aansluitend op het ‘Nieuwe Werken’-programma van de NAVO – waarin de organisatie al geavanceerde communicatietechnologie inzet –, is ze nu de eerste partij die gebruik maakt van Polycom RealPresence Centro: een oplossing die speciaal is ontwikkeld om de mens in het middelpunt van samenwerking te plaatsen.

Polycom introduceerde de RealPresence Centro-oplossing in oktober 2015. De NAVO legt de nadruk op meer samenhang in het virtuele-samenwerkingsprogramma. Polycom biedt de organisatie de kans om als eerste te werken met de oplossing die eind februari 2016 beschikbaar komt. De oplossing is volledig operationeel binnen het zwaar beveiligde Restricted Network van de NAVO. Het RealPresence Centro-systeem vervult een centrale rol binnen de belangrijkste communicatiestromen van de NAVO. De oplossing doet dienst als samenwerkingstechnologie voor command and control meetings, trainingen en administratieve sessies, internationale communicatie en operationele samenwerking binnen NAVO-missies.

“Het succes van onze missies is direct afhankelijk van de samenwerkingstechnologie die we gebruiken”, zegt Gus Mommers, hoofd CMS bij de Communications and Information Agency van de NAVO. “De NAVO vertrouwt op de geavanceerde mogelijkheden van de Polycom-samenwerkingsoplossingen, die teams en landen direct samenbrengen, zodat zij zeer kritische missies veilig kunnen uitvoeren.”

In een steeds onzekerder wereld met verschillende bedreigingen moet de NAVO zeer selectief zijn in het kiezen van communicatieoplossingen. Via het Restricted Network van de organisatie vindt zeer vertrouwelijke berichtenuitwisseling plaats. Daardoor legt de NAVO een sterke nadruk op oplossingen die voorkomen dat berichten te onderscheppen zijn. De veiligheidsgaranties en ervaring die het RealPresence Centro-systeem biedt, zorgden ervoor dat het door de NAVO werd getest, gecertificeerd en goedgekeurd voor gebruik.

“Het RealPresence Centro-systeem biedt de zeer veilige, interactieve samenwerkingsoplossing die we zochten om ons ‘Nieuwe Werken’-programma verder te ontwikkelen”, zegt Catherine Galoppin, sectiehoofd CMS bij de Communications and Information Agency van de NAVO. “Voor ons betekent dit, dat we tijd en middelen besparen, bijna overal veilig kunnen werken en  beschikken over een uitstekende gebruikerservaring. Je loopt de kamer binnen en weet meteen dat het niet een traditionele videoteleconferentieruimte is. Polycom heeft een unieke omgeving gecreëerd, die samenwerking naar het volgende niveau brengt.”

RealPresence Centro is ontwikkeld om te voorzien in een gebruiksvriendelijke en natuurlijke manier van samenwerken en ideeën uitwisselen. De 360-graden spraak- en videotechnologie van Polycom weet de spreker automatisch te vinden en laat tegelijkertijd de volledige ruimte zien op hetzelfde scherm. Vier touchscreens – die in het midden van de ruimte zijn opgesteld – creëren een unieke, intieme sfeer die zorgt voor intensievere samenwerking en betere resultaten.

“Wij blijven onder de indruk van de moeilijke, maar belangrijke taken die de NAVO uitvoert in het kader van de verdragsalliantie”, zegt Sean Berg, vicepresident Public Sector van Polycom. “Het is voor ons een eer om de NAVO te helpen bij het boeken van succes door het leveren van zeer veilige audio-, content- en videosamenwerkingsoplossingen, zoals RealPresence Centro.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.