BTG roept Nederlandse overheid op te investeren in innovatiekracht

Operators KPN, T-Mobile en Vodafone hebben tot en met 31 december 2020 ‘bijgetekend’ voor de instandhouding van hun Nederlandse 3G-netwerkinfrastructuur. Hiervoor heeft elk van hen een bedrag van 23,628 miljoen euro naar de bankrekening van de Nederlandse Staat overgemaakt. Dat blijkt uit een officieel bericht van de overheidsinstantie Agentschap Telecom, onder andere belast met de uitgifte van frequentieruimte in Nederland. De Branchevereniging Telecom Grootgebruikers (BTG) roept de overheid op de gelden die het binnen heeft gekregen met de verkoop van frequenties te investeren in de innovatiekracht van Nederland.

De drie operators hebben in totaal zes vergunningen voor 2100 MHz-frequenties tot en met eind 2020 verlengd. Hierdoor kunnen hun respectievelijke 3G-netwerken tot die datum ‘in de lucht blijven’. Het is nog onbekend wat zij na 2020 gaan doen met de infrastructuur. KPN heeft enkele jaren geleden laten doorschemeren dat het zijn 3G-netwerk op termijn wilde gaan uitschakelen. Inmiddels is de telecommer daar minder duidelijk over. Een KPN-woordvoerder bevestigt desgevraagd dat zijn bedrijf voor ruim 23 miljoen euro heeft ‘bijgetekend’, maar zegt daarbij dat KPN daar ‘niets aan toe kan voegen’.

‘Alles zal naar 4G verschuiven’

Zowel T-Mobile Nederland als Vodafone Nederland zijn eveneens om commentaar gevraagd. T-Mobile heeft een paar jaar geleden laten weten dat het zo lang mogelijk ‘alle netwerken’ in de lucht zou houden. Een woordvoerder van de operator laat nu echter weten: “Alhoewel T-Mobile nog geen beslissing heeft genomen over wat wij na 2020 met de 3G-vergunningen gaan doen, ligt het in de lijn der verwachting dat alles naar 4G zal verschuiven. 4G heeft de toekomst en er wordt ook al met een schuin oog gekeken naar 5G.” Vodafone Nederland houdt vooralsnog de lippen stijf op elkaar. “Wij kunnen er op dit moment niets concreets over melden”, aldus een woordvoerder van de operator.

Jan van Alphen, voorzitter van BTG“Logisch dat de operators nu nog geen kleur bekennen over hetgeen zij op den duur met 3G beogen”, zegt Jan van Alphen, voorzitter van BTG. Hij ziet echter wel de nodige mogelijkheden voor de 70 miljoen euro die de Nederlandse overheid binnenhaalt met de verlenging van de 3G-vergunningen en de overige frequentieveilingen die nog in het verschiet liggen: “Het is wel opzienbarend dat de overheid hiervan zoveel rendement heeft. Ik ben benieuwd naar de bedragen die er voor de 4G- en 5G-frequentieruimte zullen worden geïnd. De overheid zou dat geld kunnen reserveren voor een grotere rendementsinvestering ten gunste van de innovatiekracht van Nederland, op het gebied van nieuwe draadloze producten en/of dienstverlening.”

Ook 2G is van belang

De voorloper van 3G, de 2G-netwerkinfrastructuur, is overigens eveneens van belang: het wordt in de praktijk veelvuldig toegepast voor het verbinden van allerhande apparaten (ook bekend als ‘The Internet of Things’).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.