Vraag naar Big Data gerelateerde datacenterinfrastructuur groeit hard

Big Data is populair. Om de massale hoeveelheden data die bij Big Data worden verzameld te kunnen verwerken investeren bedrijven in toenemende mate in servers, storage en cloud resources. De markt voor Big Data gerelateerde infrastructuur groeit de komende jaren dan ook hard. De markt is naar verwachting in 2019 verdrievoudigd ten opzichte van nu en zo’n 5,4 miljard dollar waard.

Big DataDit voorspelt IDC, dat een diepteanalyse heeft uitgevoerd van de markt voor Big Data gerelateerde infrastructuur. In 2015 wordt zo’n 6% van alle servers die worden verscheept ingezet voor Big Data doeleinden. IDC verwacht dat dit percentage in 2019 op zo’n 16% uitkomt. Afgelopen jaar draaiden leveranciers dankzij de verkoop van dergelijke servers 1 miljard dollar omzet. IDC verwacht dat deze omzet groeit tot 2,7 miljard dollar. In totaal werden in 2015 zo’n 134.000 servers voor Big Data doeleinden verscheept.

764 petabytes aan storage

Als we kijken naar storage blijkt in 2015 voor 764 petabytes aan opslagruimte te zijn uitgerold voor Big Data doeleinden. Dit komt neer op 25% van de totale hoeveelheid verscheepte opslagcapaciteit. IDC verwacht dat dit percentage in 2019 zo’n 55% bedraagt. Het merendeel van deze capaciteit betreft externe storage.

IDC concludeert dat veel Big Data projecten in eerste instantie weliswaar worden opgezet in eigen datacenters van bedrijven, maar analytics workloads in toenemende mate worden verplaatst naar de public cloud. Van alle Big Data gerelateerde servers die in 2015 zijn verkocht werd 13% ingezet in de public cloud. IDC verwacht dat dit percentage in 2019 is gestegen tot 34%. Tegelijkertijd moet gevoelige data in veel gevallen met het oog op compliancy on-premises worden opgeslagen. Hybride oplossingen zijn dan ook populair.

‘Organisaties kunnen Big Data niet langer negeren’

Het onderzoeksbureau stelt dat Europese organisaties Big Data niet langer kunnen negeren. “Terwijl de focus nu vooral ligt op de keuze voor applicaties is het cruciaal de infrastructuur geschikt te maken om verschillende databronnen toegankelijk te maken en samen te voegen om waarde te creëren, terwijl capaciteits- of budgettekorten worden voorkomen”, legt Andreas Olah, senior onderzoeksanalist bij IDC, uit. “Data en analytics gerichte workloads vereisen een andere infrastructuur dan traditionele applicaties met features als in-memory computing, grote storage pools die zijn verbonden met servers, koppelingen met cloud resources en een dichtere architectuur voor een hogere efficiëntie.”

One Response to Vraag naar Big Data gerelateerde datacenterinfrastructuur groeit hard

  1. Petra schreef:

    RT @cloudworksnl: Vraag naar Big Data gerelateerde datacenterinfrastructuur groeit hard – cloudworks.nu/2016/01/15/vra…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *