Google, HP en Oracle worden lid van RISC-V

Google, HP en Oracle treden tot tot RISC-V. Dit is een open source initiatief gericht op de ontwikkeling van een alternatief voor ARM en MIPS processoren.

RISC-VDit meldt EE TimesRISC-V is een doorontwikkelde versie van de originele Reduced Instruction Set Computer (RISC) processor die ruim 25 jaar geleden door David Petterson van de Berkeley University en John Hennessey van de Stanford University is ontwikkeld. De processor werkt met een kleine set relatief eenvoudige basisinstructies.

Open source initiatief

Patterson heeft samen met een aantal collega’s in augustus 2014 een open source initiatief gelanceerd rond de core als basis voor een nieuwe klasse processoren en Systems on a Chip (SoC’s). Dit initiatief moet een betaalbaar alternatief opleveren voor partijen die zich gelicenseerde kernen niet kunnen veroorloven.

Naast Google, HP en Oracle treden ook Lattics, Microsemi en Bluespec toe tot RISC-V. Deze partijen zijn samen de eerste leden van het initiatief. Daarnaast treden ook een vijftiental sponsoren toe tot het initiatief.

Details uitwerken

De groep werkt op dit moment nog aan de details van de open source licentie die onderdeel wordt van de overeenkomst die RISC-V leden ondertekenen. In deze overeenkomst wordt onder andere vastgelegd dat er gebruik wordt gemaakt van een RAND-licentie waarvoor geen licentiekosten hoeft te worden bepaald. Daarnaast bepaalt de overeenkomst welke verificatiesuites gebruikers moeten draaien om het RISC-V logo te mogen gebruiken.

Op dit biedt RISC-V ondersteuning voor Linux en NetBSD. Android, Windows of andere grote embedded real-time besturingssystemen worden op dit moment echter niet ondersteund. Naar verwachting wordt deze ondersteuning in de loop van 2016 toegevoegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *