Private cloud – nu ook met chargeback

Veel bedrijven hebben door de crisis net iets langer gedaan met hun legacy-systemen dan ze van plan waren. Nu er weer wat meer vet op de botten zit, kijken ze om zich heen naar een dienstleverancier die ze kan helpen bij een transformatie naar de cloud. Volgens Edwin de Brave, Director Solutions van Dimension Data, zit de aarzeling om over te stappen op de cloud vooral bij security, flexibiliteit, compleetheid van diensten en beschikbaarheid. Om een volledige oplossing te kunnen bieden – hardware, software en netwerk – ging Dimension Data onlangs een strategisch partnerschap aan met EMC in de vorm van de Catalyst Alliance.

Edwin de Brave

Edwin de Brave

Een verouderde IT-infrastructuur kost bedrijven steeds meer aan beheer en onderhoud. IT-medewerkers zijn te duur om eenvoudige beheer-, back-up- en applicatietaken uit te laten voeren. Ze kunnen beter worden ingezet om mee te denken over een strategische ondersteuning van IT voor de bedrijfsvoering. Hoog tijd om de overstap te maken naar virtualisatie, geconvergeerde infrastructuur en de cloud. Alleen, waar begin je?

De Brave: “Veel bedrijven zien de voordelen van de cloud, maar hinken ook op twee gedachten. Alles outsourcen betekent een verlies van regie over je IT, een gebrek aan flexibiliteit. Alles zelf blijven doen brengt grote kosten en investeringen met zich mee. Als je wel op zoek gaat naar een IT-partner, zorg dan dat je keuze hebt. Als je niet wilt inboeten aan flexibiliteit, controle wilt houden over je IT-architectuur en alleen de routinematige IT-klusjes wilt uitbesteden, dan moet dat kunnen. En als je ervoor kiest om alles uit te besteden, ook al is dat op termijn, zorg dan dat je IT-partner dit ook kan. Denk met je IT-leverancier niet alleen na over optimale ondersteuning van bedrijfsprocessen, maar ook over verwachte groei en veranderingen in de markt.”

Optimaliseren van processen

De IT-afdeling van vandaag en morgen is meer dan applicatie- en werkplekbeheerder. Het is een afdeling die meedenkt over de rol van IT bij het behalen van bedrijfsdoelstellingen en het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Maar daar moet de afdeling dan wel de ruimte voor hebben. De Brave: “Een IT-dienstleverancier die niet de moeite neemt om de bedrijfsprocessen in kaart te brengen en te bekijken hoe een organisatie op sommige punten moet veranderen om het maximale uit IT te halen, kan op termijn wel eens een verkeerde keuze blijken. Daarnaast is het belangrijk om te focussen op bewezen oplossingen. Word geen proefkonijn. Daarmee bedoel ik dat je het best kunt kiezen voor gestandaardiseerde oplossingen, die toch flexibel genoeg zijn om aan te passen aan specifieke wensen. Daarbij is gegarandeerde continuïteit belangrijk, want wat gebeurt er met je data als je IT-leverancier omvalt?”

Bij de transformatie naar de cloud, is het volgens De Brave essentieel om een IT-partner te kiezen die meedenkt over de organisatie, over hardware en software, en die ontzorgt. “Als systemen niet optimaal geïntegreerd zijn, niet flexibel zijn en niet optimaal aansluiten bij de bedrijfsdoelstellingen of niet toekomstbestendig zijn, dan gaan ze op termijn meer kosten dan wanneer je ze in eigen beheer houdt.”

Zesfasenmodel

Dimension Data heeft voor zijn klanten een compleet ontzorgingsmodel in zes fasen ontwikkeld (zie figuur 1). Hiermee speelt het bedrijf in op veranderende marktomstandigheden, en technologische en organisatorische ontwikkelingen binnen bedrijven. Het ontzorgingsmodel beschrijft zes mogelijke vormen van IT-beheer en loopt van autonoom beheer in fase één – Dimension Data is dan alleen de systems integrator – tot volledige IT-outsourcing in fase zes. Vanaf fase vier spreekt Dimension Data van managed services, vanaf zes over outsourcing. In iedere fase biedt Dimension Data de dienstverlening die past bij de specifieke situatie van een bedrijf. 

De Brave: “De kernvraag voor bedrijven en voor Dimension Data is altijd: hoe kan ik de kostbare ICT-resources zo goed mogelijk inzetten voor de organisatie? Door structuur aan te brengen in ICT-middelen en bedrijfsprocessen, ontstaat een totaalbeeld van de IT-behoeften van een organisatie. Ons zesfasenmodel biedt klanten in elke situatie de juiste dienstverlening en voldoende flexibiliteit voor eventuele vervolgvragen. We beginnen niet in het wilde weg te implementeren, maar bepalen eerst samen met de klant wat de huidige situatie is om vandaaruit een langetermijnstrategie te ontwikkelen. Die strategie leggen we neer in een uitgebreid IT-plan. Vanaf fase vier garanderen wij de productbeschikbaarheid en heeft de klant geen kennis nodig van de techniek. Zo’n fasemodel heeft als voordeel dat je klanten niet intimideert, maar hen de kans geeft in stappen te groeien van een hybride model naar een steeds uitgebreider managed services-pakket. Bovendien moet er voor volledige outsourcing nogal wat gebeuren binnen een organisatie. Maar weinig bedrijven zijn hier direct klaar voor.” 

Dimension Data en EMC

Om bedrijven zo compleet mogelijk te ondersteunen, zijn Dimension Data en EMC onlangs een strategisch samenwerkingsverband aangegaan. Dit verband heet de Catalyst Alliance, omdat dit volgens De Brave een ware cloud-katalysator is voor bedrijven. De Brave: “Dimension Data en EMC werken al jaren samen. We zijn nu begonnen met de Catalyst Alliance om end-to-end-oplossingen te ontwikkelen en vermarkten, die de adoptie van de cloud en transformatietrajecten versnellen. Als eerste wapenfeit hebben we de Private Cloud Enterprise Edition gelanceerd. Dit is een managed private cloud bij de klant op locatie of in de datacenters van Dimension Data, met een prijsmodel op basis van gebruik. Net als Dimension Data is EMC wereldwijd actief en is het bedrijf een van de grootste storagepartijen. Een tier 1-partij die betrouwbaar is en werkt met bewezen technologie. Om die redenen hebben wij ook partnerships met wereldspelers zoals, Cisco, VCE, VMware en NetApp. Wij willen een flexibel portfolio aan oplossingen en diensten bieden. Daarin mogen we klanten niet beperken, en dat geldt ook voor de markt waarop een bedrijf actief is. We zijn nu in staat om overal ter wereld onze technologie te bieden, met managementtooling, hybride en fully managed services.”

Het zesfasenmodel van Dimension Data

Het zesfasenmodel van Dimension Data

De samenwerking tussen Dimension Data en EMC biedt bedrijven die kiezen voor volledig outsourcen, een geconvergeerde datacenterinfrastructuur. Daarbij worden componenten van verschillende leveranciers geïntegreerd in een gestandaardiseerde architectuur en unit, een zogenaamd Vblock. Hierdoor is eenvoudig een extra unit te koppelen, waardoor de klant beschikt over zijn eigen schaalbare mini-datacenter: de Private Cloud Enterprise Edition. Naast de hardware levert Dimension Data ook de software, compleet met storage-, back-up-, disaster recovery-, load balancing-, security-, provisioning-, orkestratie- en automation-software. En dit alles over een highspeed-netwerk. Dimension Data beheert de gehele cloudomgeving op afstand.

Echte chargeback

De Brave: “Zoals ik het zie, is deze gezamenlijke oplossing de eerste echte private cloud-aanbieding. Geen hardware uit een doosje of prefab datacenter, waarbij een IT-afdeling alsnog veel inspanning moet leveren om het draaiend te krijgen. Belangrijk is ook dat ons pay-per-use-model het eerste is met échte chargeback. De klant betaalt bij ons niet voor ongebruikte diensten. Private Cloud Enterprise Edition hanteert daarmee een uniek consumptief model.”

De cloud is als goede wijn, deze behoeft geen krans, vindt De Brave. De voordelen zijn zo evident. Geen grote investeringen meer in IT-middelen, dat is zeker na de crisis een aantrekkelijk vooruitzicht voor bedrijven. Het onttrekken van routineklussen aan de IT-afdeling, waardoor deze zich kan richten op haar kerntaken. Kostenefficiënt, omdat je betaalt wat je gebruikt, minder geld hoeft te steken in beheer, opleiding van IT’ers, updates en beveiliging. En een hoger niveau van ICT-dienstverlening. Een deel van de koudwatervrees bij bedrijven zit volgens hem in beschikbaarheid en veiligheid.

Veilig en beschikbaar

De Brave: “Het dringt nog maar langzaam door dat de cloud veiliger is dan een on-premise datacenter. Datanetwerken zijn, net als stroomnetwerken, nutsvoorzieningen. Bovendien, als een verbinding er vaak uitligt, hebben wij als cloudleverancier geen business case. Op het gebied van beveiliging kan ik zeggen dat onze security-experts altijd onderdeel van een oplossing zijn. Onze Private Cloud Enterprise Edition maakt optimaal gebruik van Software Defined Networking, dankzij de inzet van Cisco’s ACI. Dit maakt het mogelijk verschillende domeinen te creëren, die elk hun eigen security-policy hebben. Daarnaast kunnen klanten vragen om data alleen in een bepaald land op te slaan. Bijvoorbeeld Duitsland. Daarbij leveren we dan ook encryptietooling, zodat data optimaal beschermd is.”

“Door onze kennis, expertise en wereldwijde aanwezigheid, spreken wij de business- en lokale taal van een directie. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om een multinational of mkb-onderneming. Wij hebben meer dan drie decennia ervaring en zitten in 58 landen en bieden overal standaarddiensten. Dat maakt het mogelijk om een optimale prijs-kwaliteitverhouding te bieden. De basisgedachte bij ons is dat als je als bedrijf de overstap naar de cloud wilt maken, dan wil je dat in één keer goed doen”, aldus De Brave.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *