Nederland loopt in EU voor met adoptie van de cloud

De verwachting is dat in 2020 organisaties en consumenten wereldwijd 170 miljard euro zullen uitgeven aan clouddiensten en – applicaties. Dat is een ruime verdrievoudiging ten opzichte van 2014. In Nederland maakt 28% van de bedrijven gebruik van cloud. Dat is hoger dan het EU-gemiddelde van 19%, maar lager dan Europese koplopers zoals Finland (51%), IJsland (43%) en Italië (40%).

Server room interiorDit blijkt uit onderzoek van Capgemini. Hoe zetten Nederlandse bedrijven eigenlijk cloudtechnologie in? Zijn ze toegerust om het volledige potentieel hiervan te realiseren? En hoe maken succesvolle bedrijven gebruik van de cloud? Deze en andere vragen worden beantwoord in het Dutch Cloud Readiness Report 2015 van Capgemini. Voor dit rapport interviewde Capgemini 151 CXO’s uit verschillende sectoren.

Operationele en tactische doeleinden

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse bedrijven weliswaar early adopters zijn, maar dat ze cloud vooral inzetten voor operationele of tactische doeleinden. Denk aan het realiseren van lagere kosten en het verbeteren van toegankelijkheid en bereikbaarheid. De helft van de geïnterviewde bedrijven zegt dat cloud strategische waarde kan hebben voor hun organisatiedoelstellingen. Echter, 65% van hen zegt geen cloudstrategie of cloud-roadmap te hebben. Ook hebben ze niet zelf de kennis in huis om een dergelijke strategie te formuleren.

Hoe kunnen Nederlandse bedrijven cloud beter benutten?
Het Dutch Cloud Readiness Report 2015 geeft Nederlandse bedrijven zes tips om de voordelen van cloud in de volle breedte te benutten:

  • Beschouw cloud als een key enabler om strategische waarde te leveren. Zie het niet alleen als een manier om operationele of tactische voordelen te realiseren.
  • Maak het senior management verantwoordelijk voor het bepalen van de rol van cloud in het businessmodel.
  • Ontwikkel een holistische cloudstrategie en stel een heldere roadmap op.
  • Investeer in het aantrekken van kennis en ervaring.
  • Maak gebruik van kennis en ervaring van outsourcingpartners.
  • Meet het succes van cloud niet alleen aan de hand van IT-uitgangspunten maar beoordeel cloud ook op strategische waarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.