De waarheid over video in de zakelijke omgeving

In de competitieve zakelijke omgeving van vandaag de dag kan de inzet van de juiste technologie het verschil maken tussen slagen en falen. Daarom zijn de juiste keuzes cruciaal. Overal in de wereld omarmen organisaties technologie om sneller en efficiënter te werken. Apparatuur wordt steeds kleiner, waardoor niemand meer strikt gebonden is aan een pc en bureau. Het overal en altijd kunnen werken levert daardoor en mede dankzij procesinnovatie voordelen op. Ook de manier waarop mensen samenwerken, verandert door technologie. We zijn daardoor productiever en efficiënter. We kunnen nu met een druk op de knop via video met anderen samenwerken. Dat kan altijd en overal. We hoeven ons niet langer per definitie fysiek te verplaatsen om meetings bij te wonen. Dat kan gewoon via een video-oplossing. Verder zijn er geen beperkingen voor wat betreft tijd, locatie, device of besturingssysteem. Voor videosamenwerking bestaan uitstekende interoperabele technologieën.

De acceptatie van video in de zakelijke omgeving neemt toe. Een onderzoek van Quocirca in opdracht van Polycom onderstreept dit. Van de achthonderd respondenten zegt 22 procent dat men op dit moment geen videosamenwerkingsoplossingen inzet. Het onderzoek laat verder zien dat een overgrote meerderheid van de respondenten – negentig procent – die videosamenwerking inzet, significante voordelen behaalt en een hoge ROI realiseert. Die ROI is mogelijk door efficiëntere samenwerking en snellere besluitvorming. Videosamenwerking zorgt ook voor een betere balans tussen werk en privé doordat het voorziet in een flexibeler werkomgeving. Steeds meer medewerkers profiteren hiervan. Wat als alle organisaties hun mensen toegang zouden geven tot videsamenwerkingsplatforms?

De acceptatie van videoconferencing onder de mobiele werknemers is nog niet hoog. Slechts acht procent van de organisaties die deelnamen aan het onderzoek, gebruikt tablets voor videosamenwerking. Vier procent gebruikt smartphones. Onder de digital natives van onder de 25 jaar – die hun smartphone of tablet geen seconde uit het oog verliezen – heeft achttien procent toegang tot zakelijke video-oplossingen. Mobiliteit is vandaag de dag cruciaal voor iedereen, zowel uit zakelijk oogpunt als uit privéoverwegingen. Dit geldt voor iedere leeftijd. Het onderzoek laat zien dat de technologie verder gaat, maar bedrijven achterlopen op dat tempo.

Tien jaar geleden waren afstand en tijdzones drempels voor het internationaliseren van het zakendoen. In de geavanceerde digitale wereld van vandaag stellen technologieën als videoconferencing bedrijven in staat om tijd en afstand te overbruggen. De recente ontwikkelingen binnen de videoconferencing-technologie – zoals de mogelijkheden om content op te nemen, te streamen, te delen en te doorzoeken – stimuleren organisaties om uitdagingen aan te gaan.

Het op maat samenstellen van videosamenwerkingsoplossingen voor specifieke businessdoelen is cruciaal, maar mogelijk als technologieleveranciers, klanten en partners nauw samenwerken. Een goed voorbeeld is de gezondheidszorg in de districten Lancashire en Cumbria in Engeland, waar patiënten en behandelaars met elkaar via HD-video in contact staan. Daardoor is het aantal ziekenhuisbezoeken gedaald en kunnen patiënten een beroep doen op een grotere groep artsen en behandelaars. Patiënten zijn erg tevreden over deze mogelijkheden.

casual-business-meeting-video-conferenceHet onderzoek laat ook zien dat de gebruiksvriendelijkheid van videoconferencing sterk is verbeterd. Meer dan vijftig procent van de respondenten die regelmatig video gebruiken, heeft nooit of nauwelijks IT-hulp nodig gehad. Veel niet-gebruikers hebben echter het beeld dat videoconferencing gecompliceerd is. De combinatie van deze twee uitkomsten onderstreept het belang van het wegnemen van de mythes en traditionele beelden die organisaties belemmeren in het behalen van de voordelen van videosamenwerking.

De werkplek van vandaag de dag is wezenlijk anders dan die van dertig jaar geleden. Er ligt nu veel meer accent op open samenwerking en productiviteit. Video kan daarbij zorgen voor krachtige ondersteuning door de drempels van tijd en afstand weg te nemen en intensieve samenwerking mogelijk te maken.

Hilde Verlee is Country Manger Benelux bij Polycom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.