Blog Expertisecentrum Big Data: Eric van Tol over ‘Succes met Big Data vraagt durf om te experimenteren’

Iedereen realiseert zich dat er met Big Data waarde is te creëren, ook al is de technologie nog volop in ontwikkeling en zijn Big Data business cases moeilijk te bepalen.

Van veel verschillende soorten data is vandaag nog niet in te schatten wat je er morgen mee zou kunnen. Bovendien zijn er nauwelijks Big Data best practices die je kunt volgen. Het beste om de angst voor nieuwe technologie en a priori onduidelijke business cases te overwinnen is om experimenten te starten die de waarde van Big Data aantonen.

Amerikanen zijn over het algemeen ondernemender en durven meer te experimenteren. De Big Data markt is hierdoor een door de USA gedomineerde markt. De Amerikaanse markt is veel verder dan de Europese markt. De USA heeft de Big Data mogelijkheden snel omarmd. Amerikaanse bedrijven zijn inmiddels de eigenaar van de meeste social media data en leveren de meeste Big Data oplossingen. Van de 20 grootste Big Data bedrijven komen er 17 uit de USA en 2 uit Europa. Europese Big Data bedrijven (ook Nederlandse) moeten uitwijken naar Australië of de USA om bedrijven te vinden die van hun Big Data kennis en producten gebruik willen maken.

Hoe is dat allemaal zo gekomen? Eind jaren negentig ontstaat een data explosie door massaal gebruik van het world wide web. Het indexeren en bevragen van extreem veel web content wordt noodzakelijk. De eerste serieuze ‘Big Data’ systemen worden rond 2000 gebouwd bij Amerikaanse internet bedrijven zoals Google, Facebook, Yahoo! en Amazon. Deze bedrijven bouwen voort op technologische vindingen die door de Amerikaanse overheid gesubsidieerd onderzoek is gerealiseerd.

Hoe is de situatie bij ons? We lopen enkele jaren achter maar binnen Europa lijkt Noord-Europa Big Data sneller te adopteren dan de rest van Europa. In Nederland is de uitgangspositie voor het benutten van Big Data (markt)kansen – nieuwe diensten, toepassingen en (kennis)werkers – goed. Een hoogwaardige infrastructuur (ICT-breedband, onderzoek/kennis), eScience (kennisbrug tussen infrastructuur en toepassingen), grootschalig internetgebruik en hoge organisatiegraad (PPS) in economisch belangrijke regio’s met internationale uitstraling zoals Amsterdam en Eindhoven bieden een uitstekende uitgangspositie.

Zijn Big Data experimenten duur? Nee. Big Data oplossingen worden steeds betaalbaarder door open source software (zoals Hadoop, Storm en MongoDB) en Big Data cloud-oplossingen (zoals Big Query van Google, Microsoft Azure en Domino van Amazon). Opslag en verwerking van Big Data komt binnen ieders bereik. De door Google recent gestarte Cloud prijsoorlog heeft de prijzen van Amazon en Microsoft ook weer verder omlaag gebracht. Innovatie met Big Data vereist durf. Durf om te experimenteren. Met open source en cloud oplossingen is dat niet duur.

Kortom, let’s do it!

Eric van Tol is als director trekker en boegbeeld van het Expertisecentrum Big Data van Fontys Hogescholen

 

One Response to Blog Expertisecentrum Big Data: Eric van Tol over ‘Succes met Big Data vraagt durf om te experimenteren’

  1. Jos Witteveen schreef:

    Mooie inspiratie voor Nederlandse ondernemingen. Grijp de kans om met een beetje durf en investeringen als koploper een Big Data capability op te bouwen. Het levert je een strategische voorsprong op en je staat ook vooraan om de Business Benefits van Big Data op te rapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *