Blog IT Analyst: Peter Vermeulen over ‘Achter de hekken’

Een beetje datacenter zit goed op slot, staat achter een stevig hek en zou het liefst ook nog een slotgracht graven en een no-fly-zone afkondigen. Zo moeilijk als het is om naar binnen te komen, zo moeilijk lijkt het te zijn om informatie over het datacentrum naar buiten te krijgen. Hoewel de technische specificaties over het algemeen wel beschikbaar zijn, lijken deze vaak nogal op elkaar en blijft het lastig te bepalen welk datacenter het beste ‘past’ bij de behoeften van u als afnemer.

De beloften van hoge beschikbaarheid en laag energieverbruik zien er mooi uit, maar hoe onderscheidt het ene carrier neutrale tier-3+ datacenter zich nu daadwerkelijk van de ander? Welke verschillen zijn dermate wezenlijk dat u bereid bent om in te leveren op de factoren prijs en gemak (locatie)? Als afnemer van colocatie of andere datacenterdiensten moet u zich twee vragen stellen. Past dit datacenter het best bij onze behoeften? En: kan dit datacenter meegroeien met onze veranderende behoeften? Waar de eerste vraag meestal vrij goed te beantwoorden is, is de tweede vraag een stuk lastiger. Weet u zelf wel wat uw toekomstige behoeften zijn? Gaat de behoefte aan vierkante meters groeien, of juist de behoeften per vierkante meter? Wat kan en wilt u op afstand doen en wat niet? Krimpt daardoor het aantal vierkante meters weer? Hoe groen moet de stroom zijn en hoe groen is die groene stroom eigenlijk?

Is het eigenlijk nog wel van deze tijd om met een enkel datacenter in zee te gaan? Steeds meer organisaties doen ervaring op – soms al heel erg lang – met twin of zelfs triple concepten. Net zoals een vliegtuig gewoon kan doorvliegen als er een motor uitvalt, kan IT in de lucht blijven als een datacenter het onverhoopt laat afweten. Met de opkomst van Server Defined Datacenters wordt er aan de poten gezaagd van het model van het datacenter als vesting. Door risico’s te spreiden over een groot aantal locaties wordt een permanente mate van uitval een regulier onderdeel van de bedrijfsvoering, zonder dat de continuïteit in gevaar komt. In een software defined datacenter zijn ook de risico’s software defined en neemt het belang van fysieke muren alsmaar af. Voorlopig hebben tier-3 en tier-3+ datacenters het nog voor het zeggen, maar in de komende jaren zal het steeds vaker ook een onsje minder mogen zijn.

Als u weet waar u over 5 tot 10 jaar naar toe gaat, en misschien moet u daar nog even over nadenken, dan zult u erachter moeten komen of uw datacenter dienstverlener dezelfde kant opgaat. Ik beveel u aan om dat gesprek met uw dienstverlener op te zoeken. Maar ik zal u niet in de kou laten staan. In de komende maanden zal ik, in samenwerking met DatacenterWorks, mij achter menig hek begeven om te onderzoeken en analyseren hoe het ene datacenter van het andere verschilt en hoe men zich voorbereid op de toekomst. Het eerste profiel kunt u binnenkort terugvinden: KPN Datacenters legt uit hoe het betrouwbaarheid en veelzijdigheid in balans probeert te houden.

Peter Vermeulen is Directeur bij Pb7 Research

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *