Blog IT Analyst: Peter Vermeulen over de opmars van de hybride cloud

Voor de meeste grote organisaties geldt dat ze niet zo maar hun IT-voorzieningen uit de publieke cloud kunnen, laat staan willen, halen. Veel organisaties geven er de voorkeur aan om hun virtualisatie-investeringen te laten evolueren naar private cloud-achtige omgevingen. Het verhoogt de flexibiliteit, verlaagt meestal de kosten en stelt de IT-organisatie in staat om een meer klantgerichte dienstverlening te bieden. Tegelijkertijd zijn organisaties zich er van bewust dat de publieke cloud veel functionaliteit en “burst-mogelijkheden” te bieden heeft, die niet zomaar vanuit de eigen private cloud geleverd kunnen worden. Uiteindelijk zou het wel prettig zijn als die eigen, private omgeving en de publieke cloudoplossingen als één geheel kunnen worden beheerd. Logisch dus dat al enige jaren de hybride cloud als de winnende strategie voor gevestigde grote organisaties wordt binnengehaald.

Maar in de werkelijkheid loopt het vaak allemaal net iets langzamer en iets anders. Begin 2013 stond de hybride cloud nauwelijks bij Nederlandse organisaties op de agenda. Nederlandse organisaties waren vooral bezig met geïsoleerde cloudoplossingen die soms publiek, maar vooral vaak privaat waren. Eind 2012 gaf maar een kleine 5% van de grotere Nederlandse organisaties aan dat in 2013 in hybride cloudoplossingen zou worden geïnvesteerd. Een jaar later zijn de intenties van Nederlandse organisaties op het vlak van de cloud aanzienlijk veranderd. Het aantal grote organisaties (500 of meer medewerkers) dat in private cloud investeert is constant op een hoog niveau, maar publieke oplossingen hebben nu beduidend meer tractie, terwijl het aantal organisaties dat in 2014 in hybride oplossingen denkt te gaan investeren meer dan verdrievoudigd is.

Cloud Investeringen 2014Wat we hierin kunnen zien, is dat cloudinitiatieven steeds meer een integraal onderdeel beginnen uit te maken van de informatievoorziening. Volgens de grafiek investeerde in 2013 maar 17% van de grotere organisaties in publieke cloudoplossingen, terwijl we weten dat minimaal 2 op de 3 van deze organisaties één of meerdere publieke SaaS-oplossingen afneemt. Het staat alleen niet in die mate op de agenda van de IT-afdeling. Sterker nog, IT is daar vaak helemaal niet bij betrokken. Nu, in 2014, zien we dat IT zich wel meer met publieke cloudoplossingen gaat bemoeien. In een toenemend aantal organisaties is men begonnen met het stroomlijnen van het cloudgebruik en begint de schaduw uit de schaduwcloud te verdwijnen. Maar wat je ook ziet is dat organisaties, nu ze wat grip beginnen te krijgen op hun private IaaS-projecten, ook de mentale ruimte hebben om de mogelijkheden van publieke IaaS of PaaS te gaan ontdekken. Ze komen er achter dat ook met een eigen private cloud en zelfs met spionerende vrienden het voordeel heeft om applicaties te ontwikkelen in een publieke cloud, of dat bijvoorbeeld bepaalde applicaties veel meer schaalbaarheid vergen dan kosten-effectief met een private cloudomgeving te realiseren valt. Bovendien is lang niet alle data dermate privacy- of concurrentiegevoelig dat het achter het private slot en grendel moet.

De tijd voor de hybride cloud breekt aldus op een natuurlijke wijze aan. Organisaties willen of kunnen meestal niet al hun applicaties en data in een publieke cloud plaatsen, maar willen de kansen die publieke oplossingen bieden ook niet laten lopen. Nu men door heeft  dat het meestal niet verstandig is on publieke cloudeilandjes eilandjes te laten en integratie op de agenda staat, is de hybride cloudstrategie onontkoombaar. Welkom in de wereld van de hybride cloud!

Peter Vermeulen is directeur van Pb7

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *