True vereenvoudigt het gebruik van domeinnamen met niet-Westerse karakters

Managed hostingprovider True heeft opensourcesoftware ontwikkeld om makkelijk gebruik te kunnen maken van domeinnamen waarin unicode-karakters, bijvoorbeeld uit een niet-westers schrift zoals Arabisch of Hiragana (Japans schrifttype), zijn opgenomen. True kan dankzij de ontwikkelde software klanten eenvoudig domeinnamen aanbieden met unicode-karakters.
trueTrue sluit hiermee aan bij de recente ontwikkeling dat meer en meer organisaties overstappen op domeinnamen met internationale karakters. Een van de redenen hiervoor is dat beschikbare domeinnamen met de gebruikelijke ASCII-karakters beginnen op te raken. Aangezien deze namen meestal unicode-karakters bevatten, is het echter nodig deze namen eerst te converteren naar zogeheten ‘punycode’, alvorens ze als een domeinnaam te kunnen registreren.

Conversie vereenvoudigen

De software die True heeft ontwikkeld, draagt zorg voor deze conversie. Vergeleken met bestaande (PHP-) code voor deze conversie maakt de True-software de conversie vooral makkelijker als er sprake is van portable codes tussen verschillende hosts (bijvoorbeeld onder Windows en Mac OS), of als het niet mogelijk is zogeheten PECL-extensies te installeren.

Technisch gezien is de True-software een PHP library voor de conversie van een in UTF-8 gecodeerde domeinnaam in Internationalizing Domain Names in Applications (IDNA) ASCII-formaat, en omgekeerd. IDNA is een mechanisme dat al in 2003 is gedefinieerd voor de afhandeling van internationale domeinnamen die non-ASCII-karakters bevatten. Een applicatie die geen ondersteuning biedt voor IDNA is niet in staat om met domeinnamen te werken die non-ASCII-karakters bevatten. Dat lukt echter wel als het juiste, maar meestal zeer cryptische, ASCII-equivalent wordt opgegeven.

PHP library

De PHP library is hier beschikbaar: https://github.com/true/php-punycode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.