Blog Spice in Finance: Louis van Garderen over het neusje van de accountant

Cloud-ondernemers zijn in één ding niet goed: ‘euro-clouddenken’. Het bedrijf doorvertalen in euro’s, dat blijkt moeilijk. Het is ook een uitdaging en liever houd je je bezig met het bedenken, ontwikkelen en innoveren van je cloud services. Dat is tenslotte je core business, maar de cloud winstgevend maken en risico’s beheersen is ook business en daarvoor moet je nou nét even verder kijken dan je neus lang is.

Bemoedigend

Mijn naam is Louis van Garderen, registeraccountant. Sinds 1999 heb ik me verbijzonderd in de begeleiding van internet-, media- en telecombedrijven. Eerst bij KPMG en tot vorig jaar als TMT sectorleider bij Mazars. De cloud-business heeft mij altijd aangetrokken, zo ben ik actief met DHPA, heb ik diverse ronde tafels georganiseerd rond cloud-thema’s, ben ik boardmember bij EurocloudNL en heb ik enkele jaren onderzoek gedaan naar de cloud-markt. Sinds dit jaar ben ik actief in mijn nieuwe accountantspraktijk Joinson & Spice, een accountantskantoor voor TMT (telecom, media en technologie) en probeer ik zelf door middel van een cloud de servicekwaliteit en relatie tussen klant en accountant te optimaliseren. Een hele uitdaging, maar ook bemoedigend.

Een clouddienst in de markt zetten is per definitie een uitdaging. Als TMT-accountant weet ik dat er een paar vraagstukken liggen die complex zijn in de snelle wereld van de internetmarkt, maar ik zie ook dat er soms maar wat wordt aangerommeld. Kostprijsberekeningen die strijden met het eigen business model, subsidiegeld dat blijft liggen, fiscale structuren die niet passen, onhaalbare financieringsarrangementen, zeggenschapsverhoudingen die in de weg zitten, algemene voorwaarden die gewoonweg niet passen of aanbieders die de boot missen omdat de continuïteit van de SaaS-oplossing niet is geregeld. Kortom, cloud-ondernemers zijn expert in hun eigen vakgebied, maar niet in dat van accountancy.

Gespreksonderwerpen

Daarom richt ik mij in mijn columns op gespreksonderwerpen tussen u en uw accountant. Business modellen analyseren, alles over eigen, vreemd en grátis vermogen, e-commerce, op fiscaliteit en faciliteit, op werkkapitaal, praten we over certificering, kijken we naar software-escrow, naar continuïteit en naar voorbereiding tot verkoop…. Kortom, ik doe de gereedschapskoffer van de accountant open, want ik geloof er heilig in dat door kennisdeling elke business floreert.

Het is de kunst dat we elkaar goed begrijpen. Dat vergt van mij een flinke inspanning: ik moet mij durven inleven in uw bedrijf, even uit mijn comfort zone. Dat vergt van u als cloud-aanbieder niks anders: we gaan samen bruggen slaan in de wondere wereld van het schemergebied tussen cloud en accountancy. We gaan, kortom, verder kijken dan onze neuzen lang zijn!

Louis van Garderen is oprichter van Joinson & Spice

2 Responses to Blog Spice in Finance: Louis van Garderen over het neusje van de accountant

  1. Ab schreef:

    Helaas is het artikel alleen in het Nederlands beschikbaar.

  2. sikayetin var schreef:

    Is er om het even welke informatie over dit onderwerp in andere talen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.